La justícia avala la recuperació de l'hospital d'Alzira per a la sanitat pública

El Tribunal Superior de Justícia desestima la petició de l'empresa, que al·legava que la Generalitat no va seguir cap procediment per a donar per finalitzat el contracte
24 octubre 2019 14:25h
L'hospital d'Alzira està gestionat directament per la Conselleria de Sanitat des del passat 31 de març del 2018. / DLV

VALÈNCIA. La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha desestimat el recurs presentat per l'empresa Ribera Salud II contra la decisió de la Generalitat de recuperar la gestió pública directa de l'hospital d'Alzira i l'atenció sanitària integral en aquest departament de salut.

La sentència, notificada aquest dijous a les parts i que pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem, rebutja els dotze motius esgrimits per les empreses gestores de l'Hospital de la Ribera després de la decisió de la Conselleria de Sanitat Universal de no prorrogar el contracte que va quedar extingit el 31 de març del 2018.

"L'Administració no està obligada a seguir cap procediment per a donar per finalitzat un contracte per venciment de termini, almenys des d'un prisma teòric", assenyalen els magistrats en la sentència donada a conéixer aquest dijous pel TSJ valencià.

D'acord amb les clàusules estipulades en el contracte, no cabia la seua pròrroga tàcita i, a falta d'acord entre totes dues parts, "l'Administració podria haver arribat el dia 30 i posar en coneixement de Ribera Salud II que l'endemà es faria càrrec de l'hospital i zona sanitària”, precisen.

El tribunal rebutja pronunciar-se sobre la gestió desenvolupada per la unió temporal d'empreses Ribera Salud II perquè "no guarda relació amb l'objecte del procés", ni tampoc sobre si és preferible una gestió directa o indirecta dels serveis públics, perquè totes dues fórmules són legals.

A més, entén que el procediment que usa l'Administració per a recuperar la gestió directa de l'àrea sanitària "té una importància relativa". Únicament té per objecte "assumir de nou un servei sense estridències i precipitacions, i amb el menor nombre d'inconvenients per als usuaris", precisa la sala cinquena del TSJ.

En qualsevol cas, el procediment que es va seguir, segons es recull en la resolució, va ser "raonable donada la complexa situació", també en els aspectes relatius al personal laboral.

La sentència, que imposa als recurrents les costes del procés, confirma així la resolució del 27 de maig del 2017 del director general de Recursos Humans i Econòmics de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat que desestimava el recurs de reposició presentat per l'empresa contra la reversió de la gestió sanitària en el departament La Ribera.

Igualment, ratifica la decisió adoptada per la instructora del procediment de pròrroga del contracte, de febrer del 2017, de rebutjar una prova testifical sol·licitada per l'empresa demandant. Aquesta prova va estar correctament denegada, segons la secció cinquena del TSJ.

La sentència estableix que "l'opinió de la Conselleria de Sanitat sempre va estar clara i patent", la decisió "ja estava presa" i "no necessitava ser ratificada a presència judicial".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next