El Centre del Carme recupera el seu color original després d'acollir el grafit de PichiAvo

El tàndem d'artistes urbans va fer una acció a les parets del claustre renaixentista
20 març 2019 16:30h
L'exposició 'Evreka' es pot visitar a la sala Refectori fins al 5 de maig. / CENTRE DEL CARME

VALÈNCIA. Les parets del claustre renaixentista del Centre del Carme a València tornen a presentar el color grana sobre el qual els artistes PichiAvo van realitzar el passat mes de febrer un grafit de més de mil metres de llargària que formava part de l'exposició Evreka. Els murs recuperen la tonalitat anterior després de la polèmica generada al voltant de la intervenció arran de les crítiques del PPCV, Ciutadans i el sindicat UGT, qui va argumentar que "no es podia considerar art" l'acció del duo d'artistes urbans.

"Les falles, com el grafit, són expressions artístiques efímeres", ha escrit el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont. El responsable del Centre del Carme ha publicat al seu mur de Facebook diverses fotografies on es pot veure el nou color de les parets del claustre que, fins a aquest 19 de març, acollien la intervenció de PichiAvo, el tàndem d'artistes que aquest any ha pintat la falla municipal.

Malgrat que el grafit ja no existeix, el Centre del Carme continua acollint, fins al 5 de maig, l'exposició sobre l'univers creatiu de PichiAvo. La mostra es pot visitar a la sala Refectori.

"Ahir va prendre la falla de PichiAvo i, a la vegada, hui el Centre del Carme torna al seu color habitual. Sense dubte, durant un temps, trobarem a faltar el grafit que ens ha acompanyat aquest mes. Ha sigut una bona experiència. Morir per a renàixer", ha indicat Pérez Pont.

De fet, tal com va anunciar el director del Consorci de Museus, la intervenció acabaria a la vegada que les Falles. Això no obstant, el grafit que ha donat la benvinguda als visitants que han acudit a veure l'exposició a l'antic convent va alçar certa polèmica. Primer, va ser el sindicat UGT qui va avançar el mateix dia que es presentava Evreka que denunciaria el director gerent per permetre el grafit en un immoble declarat Bé d'Interés Cultural (BIC).

A la crítica de la central sindical es va sumar, pocs dies després, el PPCV, qui va demanar a la Conselleria de Cultura que li mostrara els informes tècnics que avalaren la intervenció del duo d'artistes urbans sobre el BIC. En aquest sentit, el Consell Valencià de Cultura (CVC) va haver de desmentir que l'òrgan consultiu haguera demanat cap document a la Conselleria. Finalment, tal com va informar aquest diari, les parets del claustre renaixentista s'havien repintat en diverses ocasions al llarg dels últims deu anys per a acollir diferents esdeveniments. A més, el tipus de protecció del claustre permet aquesta mena d'accions, ja que només té protecció absoluta l'església, mentre que els claustres compten amb una protecció parcial.

next