Veïnat crític amb el pla urbanístic del Cabanyal demana una "reformulació en profunditat"

Més d'un miler de persones donen suport a les 14 al·legacions presentades que, entre d'altres, reclamen "una redimensió a la baixa" del projecte
15 abril 2019 19:30h
Es critica el pla en considerar-se que potencia "l'elitització i la turistificació del barri". / CABANYAL HORTA

VALÈNCIA. Si la setmana passada Salvem el Cabanyal i l'Associació de Veïnes i Veïns del Cabanyal-Canyamelar presentaven les seues al·legacions al Pla Especial del Cabanyal (PEC), aquest dilluns veïnat crític amb el pla ha fet lliurament de les seues 14 al·legacions, signades per més d'un miler de persones, segons aquesta agrupació de veïns i veïnes crítics amb el PEC.

Aquests demanen una nova redacció del pla amb les objeccions i propostes elaborades per part del veïnat. El text promogut per aquest moviment reuneix 14 al·legacions, redactades en la seua fase final pel col·lectiu d'advocacia i mediació social El Rogle a partir de les aportacions dels veïns i les veïnes durant un procés participatiu dinamitzat en l'últim mes i mig. 

"A diferència d'altres associacions del barri, com Salvem el Cabanyal i l'AA.VV. del Cabanyal-Canyamelar, que han expressat la seua adhesió al PEC tret d'algunes objeccions menors, el text amb 14 al·legacions promogut per aquest moviment veïnal autoorganitzat exposa objeccions de gran envergadura al PEC que exigirien una reformulació en profunditat i una redimensió a la baixa del pla urbanístic", assenyalen en un comunicat.

A més, es critica el pla, ja que es considera que potencia "l'elitització i la turistificació del barri, per prioritzar un enorme volum de nova construcció en comptes de rehabilitar l'habitatge existent, en coherència amb la LOTUP i les estratègies municipals per frenar el canvi climàtic". El que sí que es considera positiu des d'aquest moviment és "l'habitatge públic contemplat al pla".

Entre les propostes que es formulen a les al·legacions es troba, per exemple, noves formes de finançament urbanístic –com ara la cessió d'ús o la masoveria urbana–, respectar i potenciar els horts urbans –com ara els de Cabanyal Horta– en coherència amb l'estratègia agroalimentària municipal o crear un corredor verd que continue el parc del carrer de Doctor Lluch cap al sud.

Per a intentar no provocar cap col·lapse, des de l'agrupació s'indica que bona part d'aquestes al·legacions signades s'han lliurat progressivament a diferents registres municipals, com ara el de la Junta de Districte o el de l'edifici de la Tabacalera, on indiquen que s'han trobat amb "traves burocràtiques i excés de zel provinents presumptament de la Direcció d'Ordenació Urbanística", depenent de la Regidoria de Desenvolupament Humà.

next