Arxivada la causa contra Rus pel suposat desviament de fons de la Diputació per a l'enllumenat de Llutxent

El jutge acorda l'obertura de judici oral contra l'exgerent d'Imelsa per pagar unes factures per uns treballs dels quals no consta cap documentació
22 juliol 2019 13:28h
El jutjat exonera Alfonso Rus de la causa que investiga el desviament de fons de la Diputació que no es van destinar a l'enllumenat de Llutxent. / EFE

VALÈNCIA. El jutjat d'instrucció número 9 de València ha acordat l'arxiu provisional de la causa contra l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus en relació amb el desviament dels fons d'un contracte per a la renovació de l'enllumenat públic de Llutxent (la Vall d'Albaida).

Segons han informat a EFE fonts del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, el jutjat considera que les declaracions incriminatòries realitzades per l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent en seu judicial el passat 7 de maig "manquen de tot sentit i realitat". Benavent acusava Rus d'haver desviat eixos diners al club de futbol Olímpic de Xàtiva, del qual l'exdirigent de la Diptuació de València també va ser president. Rus va negar tota acusació el passat 17 de juliol en seu judicial.

Es tracta, segons el tribunal, de "presumptes excuses per a derivar en uns altres les seues presumptes responsabilitats, a determinar en judici oral, si escau", i en aquest sentit, arxiva també la causa en relació amb un presumpte intermediari, J.E.E.

En una interlocutòria dictada pel titular del jutjat el passat 19 de juliol, aquest acorda obrir procediment abreujat contra tres investigats (Marcos Benavent; un exdirector financer d'aquesta signatura, José Enrique Montblanc, i l'administrador únic de l'empresa Flying Tiger SL, V.C.N.). Als tres se'ls imputa un delicte d'estafa en concurs i un altre de falsedat en document privat, així com un delicte de malversació de fons públics en relació amb les irregularitats detectades en el projecte de renovació de l'enllumenat públic de la població de Llutxent, que comptava amb un pressupost de 60.445 euros.

El jutge considera que la investigació ha acreditat que les factures presentades per Flying Tiger SL van ser pagades el gener del 2013 amb l'autorització de Benavent malgrat que no existeix "cap suport documental relatiu al projecte, als suposats treballs facturats ni a qualsevol qüestió relacionada amb això".

Fonts coneixedores del cas van explicar al juny a EFE que Benavent va responsabilitzar Rus d'haver ordenat el desviament dels fons d'un contracte per a la renovació de l'enllumenat públic de Llutxent, que finalment van anar a parar, segons el testimoni de l'autodenominat "ionqui dels diners", a l'Olímpic de Xàtiva, club del qual el mateix Rus va ser president.

Aquesta investigació, encara que es va iniciar amb anterioritat al conegut com a cas Imelsa, que investiga el jutjat d'instrucció número 18, s'emmarca en la suposada trama corrupta que va desviar fons públics de la corporació provincial.

En funció dels testimonis dels nous investigats es podria conformar una nova peça separada de la causa matriu, han informat les mateixes fonts.

Aquest assumpte, el desviament de més de 60.000 euros d'un projecte per a la renovació de l'enllumenat de Llutxent, va ser denunciat inicialment per la Diputació de València sota el mandat de Rus. El dirigent popular responsabilitzava Benavent i un altre empresari, Vicente Calvo, d'haver-se quedat els diners. No obstant això, després de la declaració de Benavent del passat 7 de maig, la participació de Rus ha passat de querellant a investigat.

next