Diari La Veu del País Valencià
Oltra, sobre la reforma del finançament: Ens està entrant ja un sentiment terminant

Aquest proper diumenge, 18 de novembre, es compleix un any de la manifestació per a reivindicar un finançament just per als valencians. Dotze mesos després d’aquella marxa multitudinària convocada per partits polítics, sindicats, entitats socials i culturals i fins i tot la patronal d’empresaris, “hem aconseguit canviar la conscienciació de la societat valenciana” respecte a l’infrafinament que arrossega, ha reconegut aquest divendres la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.

Ara, però, han canviat alguns protagonistes de la partida. El Consell continua mantenint la reivindicació en els seus pressupostos. Per quarta vegada, el Consell ha inclós en els comptes públics per a 2019 els 1.325 milions que, segons defensa el govern, haurien de ser els ingressos extra procedents de l’Estat de què hauria de disposar el País Valencià. Fa un any, el Consell tenia a l’altra banda Mariano Rajoy, qui va prometre que abans de finalitzar 2017 es reformaria el sistema de finançament autonòmic. Aquells canvis mai no van arribar, ni durant les dates anunciades per l’expresident espanyol ni durant 2018. Però Rajoy va perdre una moció de censura i Pedro Sánchez és ara el cap de l’executiu espanyol.

“Hi ha declaracions per a tots els gustos”, ha dit Mónica Oltra durant la roda de premsa posterior al ple del Consell. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, “ha reconegut que els valencians disposem de més de 800 euros menys que els càntabres per a prestar els serveis bàsics”, ha recordat la vicepresidenta. Des de Madrid, un dia es parla de reformar el model de finançament durant aquesta legislatura i un altre es parla que s’abordaria en la següent, ha explicat. I mentre que les reivindicacions del Consell en aquest assumpte han calat en l’opinió pública valenciana, segons ha manifestat la també consellera d’Igualtat, des de l’Estat no arriben decisions concises i això fa que “ens entre ja un sentiment terminant”, ha afirmat Mónica Oltra.

El Consell veu l’infrafinançament autonòmic “de manera global” perquè són “conscients que no és només una cosa de la Comunitat Valenciana. També afecta a Múrcia i a altres autonomies”, ha explicat, i sembla que al govern valencià la paciència se li esgota.

Comparteix

Icona de pantalla completa