Basi i Boira, els dos nous trencalossos que ja planegen per la Tinença 

Els dos ocells alliberats, un mascle i una femella, seran dipositats en un niu artificial localitzat a Bel per a aclimatar-los a la zona
6 juny 2019 20:05h
La consellera d'Agricultura i Medi Ambient en funcions, Elena Cebrián, ha participat en l'alliberament de les cries. / GVA

VALÈNCIA. La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en funcions, Elena Cebrián, ha participat en l'acte d'alliberament de dues cries de crebalossos a Bel, una pedania de Rossell (el Baix Maestrat) amb l'objectiu de reforçar la reintroducció d'aquesta espècie en la Tinença de Benifassà. Els exemplars, que pesen sis quilos, han sigut batejats pels escolars de la zona com Basi i Boira.

El crebalossos –o trencalossos– es va extingir en aquest territori a la fi del segle XIX. Dins de l'estratègia de la Generalitat de recuperar la riquesa biològica perduda al País Valencià, de posar en valor els territoris d'alt potencial natural i d'oferir nous atractius i oportunitats en aquestes zones, es va plantejar la reintroducció de la espècie en la zona per a tornar a comptar amb una de les espècies més emblemàtiques de les muntanyes europees.

L'acte també ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Medi Ambient, Francisco Javier Quesada, i s'inclou dins del projecte 'Benvingut de nou, Crebalòs', resultat del treball realitzat amb les administracions d'Aragó i Catalunya, amb el Ministeri de Medi Ambient i amb la Vulture Conservation Foundation, que coordina la reproducció en captivitat de l'espècie a tot Europa.

Elena Cebrián ha assenyalat "la importància científica i ecològica" d'un projecte que va més enllà de la Tinença i s'ha mostrat agraïda a "totes les persones, entitats i governs que s'han aliat per a fer realitat aquest somni" de la tornada del crebalòs, perquè suposa posar en valor "aquestes muntanyes, aquests camps i el treball de les persones que les habiten per a mantindre-les vives i amb expectatives de futur", alhora que connecta el territori "amb els Alps i l'Atles, amb altres paisatges i altres muntanyes".

Començaran a volar en un mes

Els dos ocells alliberats són exemplars nascuts en captivitat. Es tracta d'una femella que va nàixer al centre de reproducció de Cazorla i d'un mascle que va nàixer al de Vallcalent (el Segrià) i que seran dipositats en un niu artificial localitzat a Bel per a aclimatar-los a la zona. Transcorregut un mes, començaran a realitzar els seus primers vols.

Tant a la Tinença com al Parc Natural dels Ports i al Maestrat s'han instal·lat menjadors específics per a trencalossos per a evitar que abandonen aquesta zona.

Transcorregut un any ja des d'aquella primera introducció d'exemplars, el primer balanç és "positiu", segons ha informat el Consell en un comunicat. A la supervivència dels exemplars alliberats, ha d'afegir-se que tant Amic com Alòs s'han mogut entre el Pirineu i tot el Sistema Ibèric, però continuen acudint periòdicament a visitar la Tinença, a la qual associen el seu lloc de naixement.

Respecte als adults, capturats pel Govern d'Aragó als Pirineus i alliberats a la tardor a la finca del Mas del Peraire, un d'ells, Ésera, va tornar als pocs dies al Pirineu, però l'altre es manté en la zona, visitant les demarcacions de Tarragona, Terol i Castelló però centrant la seua activitat a la Tinença.

next