Democràcia en Verd exigeix al Consell que recórrega contra la sentència sobre Puerto Mediterráneo

El 'lobby' ecologista troba "el silenci" de la Generalitat "molt preocupant" i assegura que el govern del Botànic "es juga la seua credibilitat"
23 octubre 2019 13:04h
"Per molt que alguns s'entossudisquen a ocultar-ho, i fins i tot hagen col·laborat activament i impunement en la seua degradació, Les Moles de Paterna tenen un altíssim valor ecològic i mediambiental, no només per als veïns de Paterna, sinó també per a tota la ciutadania de l'àrea metropolitana de València", assenyala Democràcia en Verd. / LES MOLES

VALÈNCIA (EP, Redacció). L'associació ecologista Democràcia en Verd ha qualificat de "preocupant" que el Consell "no haja anunciat encara" un recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià relativa al projecte del centre comercial Puerto Mediterráneo al paratge de Les Moles de Paterna.

El col·lectiu es refereix així a la decisió de la secció primera de la sala contenciosa administrativa del TSJ que ha anul·lat la resolució de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori del 10 d'octubre del 2016 que denega la proposta del Pla d'Actuació Territorial Estratègica (ATE) Puerto Mediterráneo i ha demanat a l'executiu valencià un nou informe perquè el projecte comercial siga sostenible.

Per a Democràcia en Verd, "el silenci" de la Generalitat és "molt preocupant", especialment si es té en compte que l'esmentada sentència només estima de manera parcial el recurs dels promotors, de manera que anul·la la resolució de la Conselleria d'Habitatge que denegava la proposta presentada en el seu moment sota la denominació de Puerto Mediterráneo.

Resulta "incomprensible", subratlla el lobby ecologista, que l'administració no haja decidit encara si defensa o no la seua actuació. "Com si no tinguera arguments de sobres –legals, econòmics i ambientals– per a paralitzar un projecte heretat de la negra etapa de govern del PP que destrossaria un dels pocs 'pulmons verds' que queden en l'àrea metropolitana de València", apunten.

Argumenten que, com recorda el tribunal, no existeix un "dret subjectiu de l'autor a l'aprovació del pla que afecta el seu sòl" i, per tant, la Generalitat té plena competència i capacitat per a tramitar el pla d'acord amb l'interés general".

Per a Democràcia en Verd, "l'interés dels promotors no pot ni deu prevaldre sobre l'interés general, i el govern del Botànic es juga la seua credibilitat en un assumpte tan sensible com aquest".

"El fet de no recórrer contra aquesta sentència –considera el lobby verd– demostraria la seua connivència amb interessos espuris perquè no es pot declarar l'estat d'emergència climàtica i al mateix temps quedar-se de braços plegats davant un despropòsit d'aquesta magnitud".

En el mateix comunicat afegeixen que "qualsevol que conega el paratge de Les Moles de Paterna és plenament conscient que una actuació d'aquestes característiques seria el colp de gràcia per a una de les àrees d'amortiment que encara manté el Parc Natural del Túria".

"Per molt que alguns s'entossudisquen a ocultar-ho, i fins i tot hagen col·laborat activament i impunement en la seua degradació, Les Moles de Paterna tenen un altíssim valor ecològic i mediambiental, no només per als veïns de Paterna, sinó també per a tota la ciutadania de l'àrea metropolitana de València", assenyalen.

L'entitat creu que "convé que el Consell es plantege molt seriosament per quins models de ciutats i de desenvolupament aposta: pel que estableix l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic o pel del pelotazo urbanístic que ha caracteritzat les últimes dècades de governs del PP a la Comunitat".

Incideixen que es tracta d'un projecte que arrasaria més d'1,5 milions de metres quadrats de zona forestal i que implicaria 25 milions de cotxes més a l'any circulant per la CV-35. "No sembla la millor opció per a fer front a les conseqüències que implica el calfament global", lamenten.

"Per no parlar –prossegueixen– del lamentable impacte que tindria sobre el xicotet comerç i l'economia local; no debades el model de centres comercials perifèrics xoca de cara amb la defensa del comerç urbà de proximitat que defensa el Botànic".

Per tot això, Democràcia en Verd exigeix al Consell que "abandone tan pusil·lànime actitud, que defense l'interés general i que interpose immediatament el corresponent recurs contra una sentència que, més enllà del seu abast real juridicoadministratiu, dona ales a un desenvolupisme depredador el resultat del qual, per desgràcia, coneixem a la perfecció per aquests llocs".

Just aquest dimecres, la directora general de Comerç, Rosa Ana Seguí, ha remarcat l'aposta ferma de la Conselleria pel xicotet comerç i els seus valors i, preguntada sobre la sentència del TSJ respecte a Intu, ha assenyalat que la decisió judicial suposa tornar a la casella d'eixida. Segons ha explicat, l'informe mediambiental actual no és vàlid, de manera que és obligatori realitzar-ne un altre, però això no vol dir que el nou document acabe sent favorable per a l'empresa. Amb tot, Seguí ha apuntat que la sentència acaba d'arribar i que encara estan estudiant si hi recorreran o no. La responsable de Comerç ha fet aquestes declaracions en la presentació de la campanya 'Xicotet comerç. És el seu torn', de Confecomerç CV.

next