Brussel·les obri expedient a Londres per no respectar l'acord de pròrroga del Brèxit

La Comissió Europea inicia un procediment d'infracció contra el Regne Unit per no proposar un eurocomissari
14 novembre 2019 19:05h
Des de Brussel·les admeten que estan davant d'una situació "sense precedents" i "complexa". "Estem pensant quins passos hem de fer però la intenció de Von der Leyen és començar el seu mandat l'1 de desembre", ha insistit una portaveu de l'executiu. / Thierry Roge/BELGA/dpa 

BRUSSEL·LES (ACN). Brussel·les ha obert un expedient a Londres per no respectar l'acord de pròrroga del Brèxit. La Comissió Europea ha iniciat aquest dijous a la vesprada un procediment d'infracció contra el Regne Unit per negar-se a proposar un comissari britànic, tal com havia promés en el pacte firmat a finals d'octubre per a ajornar la seua eixida del bloc.

El primer ministre Boris Johnson ha comunicat a la Comissió Europea que no nomenarà aquest alt càrrec abans de les eleccions previstes per al 12 de desembre perquè estan en campanya electoral. La Comissió Europea dona ara una setmana a Londres per a presentar les seues observacions en el procediment d'infracció que podria acabar amb el cas als tribunals de la Unió Europea.

Com a membre de la Unió Europea, el Regne Unit està obligat a proposar un comissari europeu. Fins ara no ho havia fet perquè tenia previst eixir del bloc el 31 d'octubre però, amb l'ajornament del Brèxit fins al 31 de gener del 2020, ara manté aquesta obligació. Tot i això, en trobar-se en precampanya, el govern no pot escollir aquest alt càrrec i així ho ha comunicat aquest dijous a la Comissió Europea.

Trava per a l'executiu Von der Leyen

Brussel·les encara pretén que la nova Comissió Europea d'Ursula Von der Leyen comence l'1 de desembre, i aquest dijous ha assegurat que no vol esperar els britànics per fer-ho. Von der Leyen encara no sap com fer aquest pas sense comptar amb el comissari britànic i està estudiant les opcions.

Des de Brussel·les admeten que estan davant d'una situació "sense precedents" i "complexa". "Estem pensant quins passos hem de fer però la intenció de Von der Leyen és començar el seu mandat l'1 de desembre", ha insistit una portaveu de l'executiu.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha assegurat a l'executiu europeu que no pretén "impedir la formació" de la Comissió Europea i que vol cooperar per a permetre que puga funcionar "com més aviat millor".

next