Diari La Veu del País Valencià
La Vall d’Albaida – El Comtat: la gàl·lia del tèxtil que resisteix en un món global

Vendre fora i innovar. A grans trets aquesta és la recepta del tèxtil valencià, un subsector que va moure 2.000 milions d’euros de facturació l’any passat i que constitueix una excepció en la minvada indústria de la confecció a l’Estat. Empreses grans com Interfabrics i pimes com Manuel Revert comparteixen vocació internacional, producció local i presència aquesta setmana a Home Textiles Premium, la fira del tèxtil de la llar celebrada a la Caja Mágica de Madrid en què participen desenes d’empreses del triangle L’Alcoià-Vall d’Albaida-El Comtat.

Una factoria d’Agullent és l’origen del 90% de la producció de Manuel Revert, una empresa familiar fundada el 1945 que ha evolucionat des de la fabricació de mantes fins a confeccionar tota mena de tapissats, decoració, roba de llit i teixits. “Exportem a seixanta països i els mercats exteriors ja representen el 70% de la nostra facturació”, explica a Diari La Veu Ramon Revert, director de vendes de la companyia i membre de la tercera generació familiar. L’empresa de la Vall d’Albaida té una filial a França, que va superar l’any passat Espanya com a principal destinació dels seus productes.

El directiu de Manuel Revert, amb 9,5 milions de facturació el 2016 i una plantilla de prop de 70 treballadors, creu que la clau de la seua empresa per a competir en un món globalitzat és produir col·leccions molt àmplies amb teixits de la mateixa paleta de colors. “Fabricant moltes teles diferents és més difícil que des de països asiàtics ens puguen copiar amb facilitat”, reconeix. Participar en Home Textiles significa per a Ramon Revert donar impuls al mercat estatal i retrobar-se amb proveïdors i clients.

Un gegant industrial amb 420 empleats

Més al sud, al Comtat, té la seu Interfabrics, un gegant industrial especialitzat en tapisseria que va tancar el 2016 amb 70 milions d’euros de facturació i una plantilla de 420 empleats. “Hem aconseguit la verticalitat del producte: tot el que venem ho fabriquem nosaltres, des del teixit fins la tintoreria o l’estampació”, apunta Pepe Valls, director de la divisió de decoració de la companyia.

Aquesta àrea de negoci representa un terç de les vendes d’una empresa que exporta a 61 països, sobretot a França, Alemanya, Regne Unit i Polònia. La producció d’Interfabrics està repartida en huit fàbriques entre Cocentaina, Alcoi i Muro d’Alcoi, si bé el directiu de la companyia avança que l’objectiu és unificar-les en aquesta última localitat. Polònia i Singapur també acullen una fàbrica de l’empresa, nascuda fa 69 anys.

La clau per a resistir a la deslocalització és per a Interfabric “ser competitius al màxim a nivell de costos”, segons el directiu. “Pensem que fabricar ací i no haver de dependre de proveïdors de Xina i Turquia dóna garanties de seguretat als nostres clients”, afegeix.

Pel que fa a la fira en curs a la Caja Mágica de Madrid, per a Interfabrics representa el moment de “mostrar als clients totes les creacions”, comenta Valls, que xifra en 400 els clients que poden arribar a visitar l’estand de l’empresa, un dels més grans de Home Textiles Premium.

El president de Fira València, José Vicente González; el conseller d’Economia, Rafa Climent, i la directora general de l’Ivace, Júlia Company. / J.V.

1,45 milions en ajudes del Consell

Un dels visitants rebuts per la companyia del Comtat quest dijous va ser el conseller d’Economia, Rafa Climent, que va inaugurar la fira i va destacar la fortalesa del tèxtil valencià, que el 2016 va exportar productes per valor de 1.200 milions d’euros. “És un sector que està posant millores, coneixement i disseny als seus productes i que aposta per la qualitat en el servici”, va destacar.

El conseller va indicar que les ajudes directes de la Generalitat al sector van ascendir a 1,45 milions d’euros el 2017 i que el 2018 s’incrementaran fins als dos milions. A més, va garantir el suport de la Generalitat a la indústria valenciana, que aporta un de cada dos nous llocs de treball generats pel sector al conjunt de l’Estat.

Comparteix

Icona de pantalla completa