Diari La Veu del País Valencià
Crespo acusa Costa i reconeix que el PPCV va pagar diners en negre a la trama Gürtel

El número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo, ha reconegut aquest divendres que el PPCV, liderat per Francisco Camps, va pagar amb diners negres els esdeveniments i actes electorals de les campanyes municipals i autonòmiques de 2007 i de les generals de 2008 que van contractar amb l’empresa Orange Market.

Durant la seua declaració en el judici pel presumpte finançament il·legal del PP valencià, Crespo, que s’enfronta a 22 anys de presó, ha corroborat el que ja va confessar el líder de la trama corrupta, Francisco Correa. A preguntes de la fiscal Myriam Segura, ha explicat que part dels esdeveniments que va realitzar Orange Market per als populars valencians van ser pagats en “efectiu” i que van ser uns diners que “no es van declarar”, ja que van ser integrats totalment a la ‘caixa B’ del senyor Correa”.

“L’altra part de treballs per al PP van ser pagats pels empresaris que van prestar ací declaració”, ha afegit. Aquests empresaris han aconseguit un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció després de reconéixer que van sufragar de forma il·legal els actes de la formació política. Crespo finalment ha contestat a les preguntes de totes les parts, encara que al principi només anava per a contestar el seu advocat, Miguel Durán, amb la promesa de l'”absoluta expressió de la veritat”, segons ha dit el lletrat.

A més a més, el número dos de la Gürtel ha emfatitzat que ha pogut “haver facturació creuada però per treballs efectivament realitzats”, igual que ja va fer Correa durant la seua declaració.

La declaració de Crespo estava prevista per a aquest dimecres, però després de la confessió de Correa, el seu lletrat i el d’Álvaro Pérez ‘El Bigotes’ van sol·licitar al jutge José Manuel Vázquez Honrubia suspendre el judici durant 48 hores per a poder estudiar l’estratègia de defensa a seguir. Durán ha afirmat abans de l’inici del judici que no s’ha aconseguit cap pacte amb la Fiscalia Anticorrupció, però que tot i això explicarà la veritat.

“Acceptàrem cobrar en B del PPCV per no fer fallida”

Pablo Crespo ha revelat, a més, que el PPCV els va exposar que l’única forma de pagar-los els serveis prestats durant les campanyes electorals per les empreses de l’empresari i cap de la trama Francisco Correa era girant les factures als empresaris investigats en la causa i que ells van acceptar perquè necessitaven liquiditat per a evitar la fallida.

A preguntes de la fiscal Segura, Crespo ha explicat que aquesta proposició la va fer Ricardo Costa, exsecretari general del PPCV, en una reunió mantinguda al seu despatx i en la qual va estar present el també investigat Álvaro Pérez ‘El Bigotes’, responsable d’Orange Market. Segons Crespo ‘El Bigotes’ era qui feia “gestions directes o indirectes” amb l’expresident Camps. No obstant això, ha reconegut que era ell qui gestionava i supervisava el funcionament de totes les empreses de Correa.

L’empresari ha explicat que Costa els va confessar que no hi havia diners per a saldar el deute i que “l’única solució” era facturar “a determinats empresaris” per a cobrar. Aquests últims, després de l’acord aconseguit amb la Fiscalia, van ratificar en la primera sessió de judici que van finançar de forma irregular el Partit Popular valencià presidit en eixos moments per Francisco Camps.

La resposta de Crespo va ser que no els agradava la proposició, però li van respondre que no hi havia una altra alternativa. “Era fer-ho així o no cobrar”, ha explicat l’investigat a preguntes del magistrat José María Vázquez Honrubia.

“Quan vaig saber d’aquesta reunió vaig cridar a Correa per a explicar-li exactament el que havia succeït i acceptàrem fer-ho així perquè si no hauríem d’haver fet un concurs de creditors i el tancament de la companyia perquè en aquell moment teníem deute vençut en els proveïdors i havíem de pagar als empleats. No era una qüestió solament de benefici”, ha explicat Crespo.

Crespo és el segon dels investigats que assenyala Costa com la persona del PP valencià des de la qual eixiria l’ordre de fer pagaments en B a les empreses de la trama. En la seua declaració del passat dimarts, Correa va explicar que va ser aquest qui va indicar a una de les empreses de la trama, Orange Market, els empresaris als quals havien de facturar els actes de les campanyes de les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 i de les generals de 2008 si “volien cobrar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa