Diari La Veu del País Valencià
Com es pot secundar la vaga feminista?

El dia 8 de març de 1908 les treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York, Cotton, van declarar una vaga en protesta per les condicions precàries en les quals treballaven i perquè cobraven menys que els seus companys homes. L’amo no va acceptar la vaga i les obreres van ocupar la fàbrica. Davant d’aquesta situació, l’amo va tancar les portes i va calar foc a l’edifici, on les 129 treballadores en vaga van morir cremades.

Aquesta tragèdia va donar lloc a la celebració, el dia 8 de març, del Dia Internacional de la Dona, que enguany ha adoptat un caire més reivindicatiu que en altres ocasions. Les dones es planten davant la bretxa salarial entre homes i dones, que al País Valencià ronda el 25%, l’assetjament sexual al lloc de treball i fora d’ell, els assasinats masclistes i la càrrega de treball domèstic, el que es coneix com a cures, que generalment recau sobre elles. Per tot això, el moviment feminista, amb el suport de la CGT, Intersindical i CNT, ha convocat una vaga laboral, estudiantil, de consum i de cures. Es tracta d’una vaga general,que també dona cobertura als homes que vulguen fer-la, encara que des del feminisme es vol que siguen les dones les que tinguen el protagonisme. Per la seua banda, CCOO i UGT han convocat una vaga de dues hores.

Els sindicats CNT, CGT i Intersindical consideren que “sobren els motius” per a fer l’aturada de 24 hores i van destacar que la iniciativa no s’ha gestat en cap despatx sindical, sinó que naix d’assemblees de dones organitzades que volen lluitar pels seus drets. El paper de les organitzacions sindicals ha sigut el de donar suport al moviment feminista i dotar de legalitat la vaga general que les dones volien.

Concentracions i actes

Les manifestacions principals al País Valencià tindran lloc a València, Castelló i Alacant. A València, la marxa comença a les 18 hores des del Parterre; a Castelló eixirà a les 13 hores des de la plaça de Maria Agustina, i a Alacant la marxa començarà a les 19 hores al Mercat Central. Per a facilitar que les dones puguen fer vaga s’han habilitat diversos “espais de cures” per a atendre els xiquets. En el cas de València, des de les 9 del matí fins a les 17 hores, aquest servei el donarà el CSOA, a Benimaclet. Des del començament de la manifestació fins que acabe, les famílies podran deixar els fills a La Tetera, al carrer dels Carnissers.

A València, la columna de la vaga d’educació eixirà des de la Facultat de Geografia i Història a les 17 hores. La columna de la vaga laboral eixirà des de la Subdelegació de Treball al carrer de Navarro Reverter i la columna de vaga de cures i consum eixirà des de la plaça dels Pinazos. Totes elles confluiran al Parterre per a començar la marxa per la ciutat.

El sector educatiu, estudiants i professors estan convocats a les 11 hores a la porta de la Facultat de Filosofia, a Blasco Ibáñez, per a fer una marxa fins al rectorat, on està previst que parle Mavi Mestre, escollida el passat dimarts com a primera dona rectora de la Universitat de València. A les 13 hores, a l’Àgora de la Universitat Politècnica de València es farà un taller de pancartes i cartells. Per a l’hora de dinar s’ha organitzat un menjar a Vivers i una macarronada popular a la plaça de la Mare de Déu, només per a dones.

El paper dels homes

La crida a la vaga comprén tots els aspectes de la vida. És a dir, és laboral, estudiantil, de cures i de consum. L’objectiu és que la societat siga conscient “de totes eixes coses que sembla que es fan soles però que sempre fan les dones”. És per això que aquests sindicats demanen que els homes adopten un paper secundari. La vaga general convocada atorga també dret als homes a fer-la, encara que el moviment feminista considera que si els homes la secunden en massa invisibilitzaran el paper que juguen les dones en el seu lloc de treball. “El lema que s’ha estés per tot el món per al dia 8 és: ‘Si les dones parem s’atura el món'”.

No obstant això, sí que troben encertat que els homes facen vaga si la necessiten per a ocupar-se de les tasques que normalment fan les dones. És a dir, que s’absenten de la feina per a cuidar un dependent o un xiquet o qualsevol altra tasca domèstica que els requerisca durant la seua jornada laboral. Si aquest cas no es dóna, tant els sindicats convocants com el moviment feminista volen que els homes faciliten que les dones puguen fer vaga. Com? Encarregant-se ells dels serveis mínims, de portar els xiquets a l’escola, de fer la compra, de preparar el menjar, etc., ja que la vaga és també de cures. Pel que fa a les manifestacions de la vesprada, els homes estan convidats a participar, encara que la capçalera estarà formada per dones. Ells podran manifestar-se en el “bloc mixt”.

Comparteix

Icona de pantalla completa