Diari La Veu del País Valencià
Lambda guardona amb el premi Art de Sant Martí una de les falles que va patir atacs homòfobs a València

Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, ha concedit el premi Arc de Sant Martí a la falla Benicalap i a la infantil de Dalt-Sant Tomás de València, ambdues per reflectir la diversitat sexual, de gènere i familiar.

El monument de la comissió de Benicalap mostra una escena lèsbica i el segon va ser destrossat aquesta setmana en un atac “d’homofòbia”, com va denunciar el president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset. Aquesta, però, va ser la segona falla que va patir agressions de tarannà homòfob, ja que una escena on dos xics es besen de la Falla l’Amistat va ser de decapitada.

La falla infantil de Dalt-Sant Tomàs del barri del Carme ha sobreeixit de la resta per “la seua reivindicació de la igualtat i la diversitat en tot el monument”. Especialment, “per la defensa dels drets dels xiquets i xiquetes trans en un marc d’inclusió i esperança en un futur sense assetjament escolar”, destaca la plataforma en un comunicat.

Sota el mateix prisma, la de Benicalap ha rebut un guardó per mostrar l’única escena lèsbica de totes les presentades en aquesta edició dels Arc de Sant Martí i per la seua “gran coherència narrativa”.

El monument realitza un recorregut al·legòric amb les fases sobre la lluna i un eclipse per a interpretar el procés d’eixir de l’armari.

A més d’aquesta convocatòria, Lambda ha repartit més de 4.000 preservatius durant les mascletades i duu a terme una campanya de difusió en mitjans en la qual demana que, en lloc de cantar-se “maricón qui no bote”, s’use el lema “‘borinot’ qui no bote”.

Comparteix

Icona de pantalla completa