Diari La Veu del País Valencià
Pòquer de valencians a la Moncloa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va completar aquest dimecres el seu executiu, en el qual hi haurà un pòquer de ministres valencians. L’executiu espanyol, amb 17 carteres, comptarà amb quatre valencians en les seues files. Així, José Luís Ábalos estarà al capdavant de Foment, la fins ara consellera Carmen Montón encapçalarà el ministeri de Sanitat, l’escriptor de Bunyol Màxim Huerta dirigirà Cultura i Luis Planas s’encarregarà del ministeri d’Agricultura.

Encara que durant els últims dies s’han anat coneixent per degoteig els triats per a ocupar els diferents ministeris (dilluns es va confirmar el nomenament d’Ábalos i dimarts, el de Montón), aquest dimecres la sorpresa va ser la designació de l’escriptor i periodista valencià Màxim Huerta com a responsable de Cultura.

El primer dels ministres valencians no va ser cap sorpresa, ja que José Luis Ábalos, nou encarregat de la cartera de Foment, ha sigut un dels principals suports de Pedro Sánchez en els seus moments més complicats. Aquesta lleialtat “total” va ser premiada amb un departament de pes. Amb foment haurà de bregar el País Valencià sobre assumptes pendents, com ara la reivindicació del Corredor Mediterrani, la inversió del Pla de Rodalies –que va generar dures crítiques de la Generalitat a l’anterior Govern del PP–i el també qüestionat finançament de l’Autoritat del Transport Metropolità de València.

En un gabinet amb majoria de dones, una ferma defensora de la igualtat, com és Carmen Montón, s’integra en el govern al capdavant de les polítiques de Sanitat i Benestar Social. La seua trajectòria com a consellera de la Generalitat Valenciana ha estat marcada per la defensa de la sanitat universal i la reversió les concessions sanitàries al sistema públic de salut, amb la recuperació de l’emblemàtic Hospital d’Alzira. Anteriorment havia ocupat càrrecs importants d’igualtat en el PSOE, ja que havia sigut portaveu socialista de la Comissió d’Igualtat en el Congrés dels Diputats entre 2012-2015 i secretària d’Igualtat de la Comissió Executiva Federal del PSOE entre 2014 i 2016.

Arrels valencianes té també el nou ministre d’Agricultura, Luis Planas, encara que és andalús d’adopció. Fins ara ha sigut secretari general del Comité Econòmic i Social Europeu i va ser conseller d’Agricultura i Pesca de la Junta d’Andalusia i exambaixador al Marroc.

El nom de l’últim valencià inclòs en l’executiu de Sánchez es va fer esperar i va ser la sorpresa de la jornada. El president espanyol el va desvelar en la seua compareixença davant els mitjans després de comunicar-li la composició del nou govern espanyol al rei Felip VI: el periodista i escriptor Màxim Huerta estarà al capdavant del Ministeri de Cultura.

Huerta és un rostre televisiu molt popular arran de la seua participació en ‘El programa d’Ana Rosa’. No obstant això, va començar a aparéixer a la televisió en 1997, quan presentava i editava l’Informatiu Metropolità i l’Informatiu d’última hora de Canal 9; a més, va estar treballant com a enviat especial a França. En els últims temps ha estat centrat en la seua faceta d’escriptor, que li ha reportat guardons com el Premi Primavera de Novel·la en 2014.

Comparteix

Icona de pantalla completa