Diari La Veu del País Valencià
PPCV i Cs insisteixen a discriminar ideològicament els mitjans a l’hora de rebre subvencions

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha defensat aquest dijous els criteris “objectius” i procediments “clars, nets i transparents” de les ajudes per al foment del valencià destinades a mitjans de comunicació, associacions i entitats sense ànim de lucre i ha subratllat que “en cap cas” es va buscar “beneficiar ningú” ni “es va pressionar ningú per a puntuar”.

Carregant el vídeo…

Així ho ha explicat Marzà en una compareixença en la comissió d’Educació i Cultura a les Corts a la qual ha assistit per a informar sobre els criteris que es va seguir en la concessió d’aquestes subvencions, després que les diputades de PPCV i Cs, Beatriz Gascó i Mercedes Ventura, respectivament, hagen acusat el conseller de beneficiar en la convocatòria a empreses “il·legals” que a més “defensen la ruptura d’Espanya i ataquen la Constitució”. A més a més, també han fet èmfasi en les ajudes a mitjans propietat de familiars del president de la Generalitat, Ximo Puig, han indicat ambdues portaveus.

Marzà ha subratllat que els procediments han sigut “clars, nets i transparents” i supervisats per tècnics. Així, ha detallat que durant el procediment es reben les sol·licituds, els experts les valoren i, a partir de criteris “objectius” que tenen un valor numèric, es processa la documentació i es calcula les puntuacions per a concedir l’ajuda en funció dels punts obtinguts.

Per tant, ha insistit que hi ha uns criteris “transparents” i “clars” i tot “està justificat” pels tècnics, al mateix temps que ha negat que es “pressione ningú per a puntuar” ni que se seguisca un criteri ideològic, sinó que es fa d’acord amb “els projectes i justificacions”. De fet, el conseller ha incidit que hi ha diversos mitjans de comunicació amb una línia editorial contrària al Consell i que han sigut beneficiats amb importants quanties, per la qual cosa ha recriminat a les parlamentàries l’afirmació.

“Crispar per crispar”

La portaveu d’Educació de Ciutadans, Mercedes Ventura, ha criticat que la Conselleria modificara les bases de la convocatòria de 2016 perquè a més de les empreses amb seu al País Valencià puguen optar aquelles “que dediquen un dels apartats a informació relacionada” amb aquest territori. Cs ha aprofitat per a acusar el departament que dirigeix Marzà de donar suport “a mitjans de comunicació independentistes i catalanistes a costa dels diners públics dels valencians”. Ventura també ha titllat de demagògics aquells mitjans on s’escriu “País Valencià”.

Tots dos partits han defensat que aquest mitjans “que ataquen Espanya” i que són independentistes no haurien de rebre ajudes. El conseller ha recordat que dels mitjans que van rebre subvenció, un total de 145 tenien la seu social al País Valencià, cinc a Catalunya i sis a Madrid. La preocupació tant de Ventura com de Gascó, no són els mitjans amb seu a la capital d’Espanya, que en són sis, sinó aquells que tenen la seu a Catalunya. “Per què les de Madrid sí que poden rebre ajudes i les de Catalunya no? De què estem parlant, d’una qüestió de llengua o ideologia?”, ha recriminat Marzà al PPCV i Cs.

El conseller ha incidit que la discriminació que defensen Gascó i Ventura –i no és la primera vegada que els dos partits advoquen per cribar les ajudes pel fet de defensar la independència o el procés a Catalunya– no és “geogràfica ni lingüística, sinó ideològica”. “Vostés estan en contra dels qui pensen diferent, però nosaltres no, perquè volem que es fomente el valencià tinguen la línia editorial que tinguen. Açò es diu llibertat, o van en contra de la llibertat de premsa?”, ha remarcat.

En relació a les empreses relacionades amb familiars del cap del Consell, ha assenyalat que aquestes mercantils ja rebien ajudes quan governava el PPCV i el pes de les quanties era major en suposar el 4% del total, enfront del 3% actual. “Clarament ningú ha volgut beneficiar ningú, la qual cosa s’ha fet ha sigut amb criteris, baremació i justificació tècnics que, a més, era el mateix que amb el PP”, ha assegurat.

Gascó ha anunciat que el seu partit durà als tribunals el cas i presentarà una denúncia contra el conseller per possible “nepotisme, malversació de fons públics i tràfic d’influències en les subvencions atorgades a mitjans de comunicació de titularitat de la família Puig”.

Comparteix

Icona de pantalla completa