El Consell confia en l'estratègia d'envelliment actiu per a garantir unes condicions de vida "dignes i de qualitat" a la gent gran

La població major de 65 anys representa actualment el 19,5% de la ciutadania valenciana
5 desembre 2019 13:24h
L'augment de la població major de 65 anys, que enguany representa el 19,5% de la ciutadania valenciana, requereix "replantejar, repensar i planificar noves polítiques públiques per a atendre aquesta nova realitat", ha assegurat la vicepresidenta. / EFE

VALÈNCIA. La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat aquest dijous la jornada de treball per a dissenyar i aprofundir en l'estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada 2020-2025, una eina "dinàmica i eficaç" que, a parer d'Oltra, marcarà les polítiques orientades perquè les persones majors "continuen gaudint al màxim de la vida de la millor manera possible i acompanyades de tota la societat". El treball parteix d'un informe de la Universitat Jaume I.

La vicepresidenta ha destacat la necessitat de dissenyar polítiques d'autonomia personal i envelliment actiu "efectives i raonables" que garantisquen unes condicions de vida "dignes, felices i de qualitat a totes persones majors". L'augment de la població major de 65 anys, que enguany representa el 19,5% de la ciutadania valenciana, requereix "replantejar, repensar i planificar noves polítiques públiques per a atendre aquesta nova realitat", ha assegurat la vicepresidenta.

Oltra s'ha referit a les dades de l'Organització Mundial de la Salut que situa l'estat espanyol com el tercer país del món amb major esperança de vida només per darrere del Japó i de Suïssa, amb una mitjana de 85,7 anys en el cas de les dones espanyoles i els 80,3 anys en el cas dels homes.

No obstant això, ha assenyalat la vicepresidenta, s'estima que més de 2,5 milions de persones majors se senten soles. Es tracta, ha assegurat, d'"una realitat terrible que arriba quasi al 40% de les persones majors de 65 anys, la majoria dones, trobant-nos, igual que passa amb la pobresa, amb una feminització de la soledat no desitjada". Aquesta situació d'aïllament desemboca moltes vegades "en problemes de relacions amb l'entorn, ressentiment, depressió, tristesa i ansietat".

Una estratègia basada en cinc eixos

Per això, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha decidit abordar aquesta situació i dissenyar un pla de mesures i iniciatives que servisca de full de ruta "per a impulsar polítiques orientades a fer que les persones majors puguen gaudir de la plenitud de la vida, de la tranquil·litat i del temps lliure, per a cuidar-se i per a afrontar nous reptes que els facen sentir-se bé". "El que fa que una vida siga plena no és la seua duració, sinó la seua qualitat", ha destacat la consellera.

Dins d'aquestes noves polítiques del Consell s'emmarca l'estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada 2020-2025. Està centrada en cinc línies de treball: la inclusió i l'acció dels serveis públics; la convivència i la solidaritat generacional; l'autonomia personal i els bons tractes; la participació i, finalment, el repte demogràfic i l'envelliment, la despoblació i les migracions.

A la jornada de treball ha assistit personal tècnic de l'Administració, representants d'associacions empresarials i comercials, entitats locals, i associacions de pensionistes i de persones majors. La vicepresidenta ha animat tothom a treballar "amb intensitat i amb entusiasme perquè el resultat d'aquesta jornada siga productiva".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next