Open Arms denuncia que l'Estat l'ha "amenaçat" amb multes de fins a 900.000 euros si fa rescats 

“Hem de decidir entre ser còmplices o pagar una multa”, lamenta a l'Eurocambra la cap de missió, Anabel Montes
3 juliol 2019 11:21h
"Qualsevol vaixell té l'obligació moral i legal d'assistir embarcacions en perill", ha recordat Montes. / ACN

ESTRASBURG. Proactiva Open Arms denuncia que el govern espanyol l'ha "amenaçat" amb multes d'entre 300.000 i 900.000 euros si rescata migrants a la deriva al Mediterrani. 

Així ho ha afirmat des de l'Eurocambra aquest dimecres Anabel Montes, cap de missió de l'ONG, que ha lamentat que des d'Open Arms hagen de triar entre "ser còmplices" de les morts al Mediterrani o "pagar una multa".

Segons ha explicat Montes, el govern espanyol ha advertit l'organització de possibles sancions per "infraccions" contra la seguretat marítima si rescata persones al mar. "No podem anar a fer una recerca activa", ha criticat en roda de premsa, on ha recordat que "qualsevol vaixell té l'obligació moral i legal d'assistir embarcacions en perill".

Segons ha pogut saber l'ACN, l'avís que va rebre l'ONG data del 27 de juny i és una comunicació del director general de la Marina Mercant –que depén del Ministeri de Foment espanyol– davant la "pretensió de reprendre rescats" de l'organització badalonina.

Segons recull la comunicació, el vaixell d'Open Arms no podrà fer operacions de salvament "si no compta amb la conformitat de la regió" per on navega (SAR). El mateix text també adverteix que es podrà ordenar el retorn de l'embarcació a un port espanyol per a "fer efectiva la seua paralització" si l'ONG "persisteix" en les tasques de salvament.

Els incompliments de navegació, conclou el director general de la Marina Mercant, comportaran multes de 300.000 euros en cas d'infracció de l'ordenació del trànsit marítim i de 901.000 en cas d'infringir la "seguretat marítima".

Crítiques al govern de Sánchez

Durant la roda de premsa a l'Eurocambra, Montes ha denunciat l'"empitjorament constant" per a les tasques de les ONG de rescat i els cooperants a Europa, "sobretot" a partir del canvi de govern a Itàlia amb Salvini, però no s'ha estalviat tampoc crítiques cap a Espanya. "Ens ha girat l'esquena completament", ha retret a Sánchez, i ha assegurat que amb l'amenaça de multes "s'està posant preu a la vida de les persones" que estan a la deriva.

A més, Montes ha exclamat que les sancions previstes pel govern espanyol són "molt més altes" que les que Itàlia volia imposar amb el decret anunciat durant la campanya de les eleccions europees. Inicialment Salvini volia multar les embarcacions per immigrant rescatat a bord però el decret italià aprovat ho descarta, de manera que preveu sancions generals de fins a 50.000 euros.

Carta a les institucions europees

Coincidint amb el ple constitutiu de l'Eurocambra que se celebra a Estrasburg, l'organització lliurarà aquest dimecres una carta signada conjuntament amb l'ONG Sea Watch als candidats a presidir la institució.

En la missiva demanen, entre altres coses, frenar la "criminalització" cap a les organitzacions de rescat, que en els darrers mesos han sigut víctimes de "difamacions i penes de presó".

Amb l'objectiu de visibilitzar la denúncia, Montes ha arribat aquest dimecres al matí a la seu del Parlament Europeu pels canals d'Estrasburg amb una llanxa de recerca i rescat d'Open Arms, acompanyada de dos membres més de l'organització i de l'eurodiputat de Podem Miguel Urbán.

next