Pérez Garijo aposta pel treball conjunt de "totes les administracions" per a exhumar els represaliats

La consellera reitera que el seu objectiu és "obrir totes les fosses del nostre territori" i remarca "la necessitat d'implicar les diputacions de Castelló i Alacant"
30 setembre 2019 16:51h
La segona fase d'exhumacions al cementeri civil de Castelló va començar el passat 16 de setembre amb l'objectiu de trobar els cossos de huit represaliats pel franquisme que es troben en una fossa comuna. / AJUNTAMENT DE CASTELLÓ 

VALÈNCIA (EP). La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha visitat aquest dilluns el cementeri civil de Castelló de la Plana per a veure l'estat de les exhumacions de les víctimes de la repressió franquista. Allà ha assegurat que l'objectiu del Consell és exhumar les restes de totes les fosses del territori i que aquest treball han de dur-lo a terme conjuntament totes les administracions.

"Nosaltres ens hem marcat com a objectiu obrir totes les fosses del nostre territori, encara que no sabem si podran ser totes perquè, per exemple ací, igual que a Alacant, el problema és que hi ha una part que estan en fosses comunes", ha assenyalat Pérez Garijo. No obstant això, ha indicat que al cementeri civil de Castelló sí que n'hi ha d'individualitzades i que es tenen localitzades les persones. "La veritat és que s'està fent un treball important", ha reconegut Pérez Garijo.

La consellera ha felicitat l'Ajuntament de Castelló de la Plana i ha destacat que aquests treballs d'exhumació han de fer-los conjuntament totes les administracions. Per això, ha remarcat la necessitat d'implicar les diputacions de Castelló i Alacant.

"Entre totes les administracions hem de continuar fent aquest treball que hauria d'haver estat fet des de fa molts anys i, a més, per les administracions, que han de ser les responsables de retornar les restes als seus familiars, que fa molts anys que esperen aquest moment", ha afegit la consellera.

Objectiu: trobar els cossos de huit represaliats

Per part seua, la regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, ha apuntat que estan "contentíssims que per primera vegada Diputació, Conselleria i Ajuntament estiguem en la mateixa sintonia en matèria de memòria democràtica" i "el que volem fer les tres administracions conjuntament és exhumar totes les fosses comunes", ha dit.

La segona fase d'exhumacions al cementeri civil de Castelló va començar el passat 16 de setembre amb l'objectiu de trobar els cossos de huit represaliats pel franquisme que es troben en una fossa comuna i els familiars dels quals han reclamat les restes.

Retirar els vestigis franquistes

D'altra banda, preguntada sobre la decisió de l'Ajuntament de Castelló per a derrocar la creu del parc Ribalta, Pérez Garijo ha assenyalat que "evidentment nosaltres estem per la retirada de vestigis franquistes; a més, així ho marca la Llei de Memòria Democràtica, i en aquesta línia treballarem des d'aquesta Conselleria".

next