Concerts, rutes, degustacions i activitats infantils per a celebrar un 9 d'Octubre de "riquesa cultural"

El programa comptarà amb més de 30 actes que se celebraran entre l'1 i el 9 d'octubre amb "la defensa explícita de la igualtat en la diversitat" com a fil conductor
30 setembre 2019 20:51h
Aquest dilluns també s'ha presentat la cartelleria del 9 d'Octubre, en la qual l'estudi Juárez Casanova ha escenificat la diversitat del poble valencià mitjançant tres persones que simbolitzen les tres demarcacions i, alhora, la diversitat del poble valencià. / GVA

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat el País Valencià com una "terra d'igualtat" i ha destacat que la seua "riquesa cultural" serà l'eix dels actes commemoratius del 9 d'Octubre del 2019, que sumaran més d'una trentena d'activitats per a "mostrar el territori valencià com a terra d'igualtat".

Puig s'ha expressat així en la presentació de la identitat visual i el programa d'activitats del 9 d'Octubre. El president ha afirmat que la ciutadania valenciana posseeix "l'orgull de pertànyer" a una comunitat "amb dues llengües, una enorme diversitat en tot el territori i 5 milions d'esperances".

El titular del Consell ha assegurat que se celebra el 9 d'Octubre "com a inici de la constitució moderna" del poble valencià i que enguany, a més, es destacarà la història valenciana que antecedeix a eixe moment perquè "hi ha també una part fonamental que ha de posar-se en relleu".

Per part seua, la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha explicat que el programa d'enguany comptarà amb més de 30 actes culturals que se celebraran entre l'1 i el 9 d'octubre, i ha revelat que tots tindran com a fil conductor "la defensa explícita de la igualtat en la diversitat" com a valor del País Valencià.

Escribano ha afirmat que, pel que fa a la igualtat de gènere, s'ha augmentat el protagonisme femení tant en la programació cultural com en els actes musicals. Amb l'objectiu de visibilitzar dones històriques, s'ha decorat la seu del Consell amb il·lustracions de les reines de l'antic Regne de València, des de Violant d'Hongria fins a Germana de Foix, creades per Lawerta.

La directora general de Promoció Institucional ha assegurat també que enguany s'ha volgut ressaltar la germanor de les diferents cultures que es creuen en el territori valencià, com l'andalusina o la marroquina, a través de les actuacions de la Berklee College of Music.

Escribano ha recordat a més que s'ha reforçat també el pes històric d'aquesta jornada amb una exposició sobre la predel·la del Centenar de la Ploma, una de les obres més representatives del gòtic internacional valencià que ara es troba en procés de restauració després de l'acord rubricat amb el Victoria & Albert Museum de Londres.

Programació musical

Els actes culturals del 9 d'Octubre començaran el dia 1 amb el concert de la Berklee College of Music al pati gòtic del Palau de la Generalitat, un espai que també serà escenari de l'actuació de dansa de Dalias Hells Company, el 2 d'octubre, i de l'Opera Studio del Palau de les Arts Reina Sofia, el dia 3.

El divendres 4 d'octubre serà el concert de Carles Dénia, mentre que Pep Gimeno 'Botifarra' i Ahmed Touzani tancaran les activitats del dissabte 5 i la Jove Orquestra de la Generalitat omplirà de música els carrers del voltant del Palau de la Generalitat tant els dies 5 i 6 d'octubre.

El dimarts 8, al migdia, la Banda de música de la Diputació d'Alacant oferirà un concert des de la seu d'aquest òrgan provincial, mentre que a la ciutat de València es podrà gaudir, a la plaça de Manises, dels concerts d'Els Jóvens, Soledad Vélez i Cero en conducta Djs.

Ja el dia 9, la Banda Municipal de Castelló oferirà una actuació musical a la capital de la Plana, i a València es podrà gaudir a la vesprada de l'espectacle d'Andrés Belmonte 'Tariq'.

Gastronomia i poesia

La programació cultural també obrirà a partir de dissabte 5 les portes del Palau de la Generalitat i d'altres palaus de València gràcies a la iniciativa 'Nou palaus per al 9 d'Octubre', a la qual enguany se sumen rutes turístiques per la ciutat.

En l'àmbit gastronòmic, la programació s'inicia el divendres 4 amb l'obertura d'una gastroneta a les portes del Palau, on es podrà degustar orxata i també els productes propis de la mocadorà.

Així mateix, la nit del dissabte 5 es farà una projecció sobre la Torre Vella del Palau; abans, però, serà el torn del correfoc que transitarà per les Torres de Quart, el carrer Cavallers i la plaça de la Mare de Déu. Dissabte tindrà lloc també la V Entrada Infantil de Moros i Cristians.

El dilluns 7 d'octubre la poesia tornarà al pati gòtic del Palau de la Generalitat amb la lectura de passatges del Tirant lo Blanch, mentre que a la plaça de Manises tindrà lloc la xarrada TEDxValènciaSalon sobre el futur de l'educació.

El dimarts es podrà visitar a l'Ajuntament de València la mostra València, amb la Senyera i assistir a la interpretació del 'Cant a la Senyera' que realitzarà, en diferents sessions vespertines, la Coral Giner de la Societat Coral el Micalet.

Tot això acabarà a mitjanit amb un castell de focs artificials que es dispararà al llit vell del riu Túria a València; a la zona Volvo del port d'Alacant, i a l'esplanada del Palau de la Festa de Castelló.

Finalment, el 9 d'Octubre, les celebracions culminaran amb l'acte institucional que acollirà el Palau de la Generalitat, així com amb el lliurament de la Real Senyera a l'Arxiu Municipal de València i la tradicional processó cívica.

Activitats per al públic més jove

Els actes commemoratius del 9 d'Octubre comptaran també amb diferents activitats infantils, que començaran el divendres 4 d'octubre amb tallers, jocs, teatre i les actuacions d'Els Bíters, el Cau de les Feretes i la Colla d'À Punt a la plaça de Manises. També podran assistir a l'homenatge al contacontes Llorenç Giménez, en el qual participa el Cor de l'Eliana.

Imatge gràfica del 9 d'Octubre

En l'acte d'aquest dilluns també s'ha presentat la cartelleria d'aquest 9 d'Octubre, en la qual l'estudi Juárez Casanova ha escenificat la diversitat del poble valencià mitjançant tres persones que simbolitzen les tres demarcacions i, alhora, la diversitat del poble valencià.

Les tres figures, a més, miren per una ullera de llarga vista formada pel número 9 i albiren un horitzó comú, que representa el projecte de futur compartit per tota la ciutadania valenciana.

Pel que fa al vídeo de la campanya, ha sigut realitzat per la productora Vessmedia i té com a eix central les persones "com a valor d'una terra solidària, diversa i tolerant", per la qual cosa hi apareixen persones de diferents perfils que exemplifiquen les diferències de gènere, identitat sexual, generació, diversitat funcional o territori.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next