Alacant marca l'inici de la setmana decisiva de la campanya electoral

PSPV, Compromís, Ciutadans i el Partit Popular van celebrar l'acte central de les eleccions a la ciutat de la llum i Unides Podem-EUPV va haver d'ajornar el míting pel risc meteorològic
21 abril 2019 06:00h
Reivindicar el finançament, reduir la pobresa infantil, inocular la vacuna contra el "contagi" del nacionalisme i mantindre la "unitat d'Espanya", van ser les mesures llançades pels partits a Alacant. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. Última setmana de campanya electoral. Els partits agafen aire per a mamprendre la recta final, però, abans, van fer parada a Alacant aquest dissabte. Cinc grups polítics actuaven durant la jornada d'ahir a la ciutat de la llum. Tots, malgrat les inclemències meteorològiques, van poder celebrar els seus mítings, excepte Unides Podem-EUPV, que a primera hora va cancel·lar l'acte.

Què va dir cada partit al seu respectiu míting? Quins missatges van llançar en el seu míting central de campanya? Fem un repàs a una jornada que marca l'inici de la recta final i decisiva. Resten sis dies abans que vote la ciutadania.

La reivindicació del finançament, combatre la pobresa infantil, el suposat contagi que poden sofrir els valencians de Catalunya, la integritat d'Espanya i un pla d'habitatges socials van ser els grans missatges que van traslladar els partits durant la jornada a diferents punts de la ciutat d'Alacant, que va marcar l'inici de la setmana decisiva de la campanya electoral.

El PSPV va ser el més matiner. A les 11.30 hores va donar inici el míting socialista. Sota els sostres del pavelló Florida-Babel, el candidat a la Generalitat Ximo Puig i l'aspirant a presidir el govern espanyol Pedro Sánchez van poder llançar les propostes electorals. L'actual cap del Consell va marcar-se l'objectiu de reduir l'índex de pobresa, ja que per al 2023 el socialista vol traure d'aquesta situació 63.000 xiquets valencians. Sánchez va receptar el vot per al PSOE, per als convençuts, però també per als indecisos i exvotants socialistes encantats amb altres formacions d'esquerres. Aquests últims tenen en comú una cosa: no volen ni pensar en un govern a l'andalusa, amb PP, Cs i Vox, així que davant aquest panorama "d'involució", "qui vulga véncer el bloc ha de saber que el PSOE és l'únic que pot véncer-lo".

L'anècdota al pavelló Florida-Babel la va protagonitzar Puig, qui va titllar la candidata del PP per Barcelona al Congrés de "no poder ser més fatxa". Cayetana Álvarez de Toledo va replicar el líder dels socialistes valencians per Twitter: "El Ximo.... no puede ser más 'toxo'". Probablement, la política conservadora volia escriure: "totxo". No va donar, però, més explicacions tot i que els usuaris de la xarxa la van inquirir.

A les 12 hores van coincidir tres partits. Tots ells a cobert de la pluja i el vent. El Partit Popular –que governa la ciutat i la Diputació– va gaudir de les comoditats de l'Auditori de la Diputació d'Alacant. Pablo Casado i Isabel Bonig van esplaiar-se en les advertències als militants davant el perill que assetja l'Estat: "No el vendrem als independentistes", va etzibar la presidenta del PPCV.

El fet que "a Sánchez 'le importa un bledo' Espanya", que "la Constitució s'ha de complir" i la "unitat d'Espanya" està garantida només amb el PP van ocupar bona part de la intervenció de Casado que, alhora de proposar mesures, va comprometre's al fet que es faça el Corredor Mediterrani i que l'AVE arribe a Elx. La dona de Casado és d'Elx.

Ciutadans va fer el míting al paranimf de la Universitat d'Alacant. Albert Rivera tenia el dia lliure. Necessitava temps per a preparar els dos debats televisius d'aquesta setmana i va enviar Inés Arrimadas a alertar els alacantins del "contagi" a què estan exposats. La portaveu adjunta de Cs va viatjar a Alacant en el DeLorean: "Vindre a la Comunitat Valenciana és com viatjar en el temps a Catalunya fa quinze anys". Segons Arrimadas, tant el PSC com el PSPV "han donat el control de la televisió a formacions nacionalistes" i els "governs exigeixen parlar català o valencià per a poder accedir a una ocupació pública; imposen aquestes llengües com a vehiculars en els col·legis i estan regant de subvencions els seus i posant endollats". L'antídot davant aquesta "grip" la tenia Toni Cantó, qui va garantir que el seu partit "no pactarà amb nacionalistes".

Compromís també va gaudir d'un sostre on explicar les seues propostes. El Palau de Congressos d'Alacant va servir per a palesar que si la coalició es presenta al Congrés és per un motiu: "És la solució per a acabar d'una vegada per sempre amb la marginació d'inversions i finançament que patim els valencians des de fa dècades i aquest continuarà sent el principal objectiu de Compromís en el Congrés i el Senat", va reivindicar el cap de llista de la coalició al Congrés. Abans, Mónica Oltra ja va advertir que "la nostra terra no és el tauler del Monopoly".

Oltra ja es va mostrar bel·ligerant en el debat electoral de TVE amb els candidats a la Generalitat. De fet, la reinvindicació del finançament va ser el que va marcar distàncies entre els partits del Botànic. Aquest dissabte, la líder de la coalició va tornar a posar damunt de la taula les diferències estructurals de cada partit: "El PP i el PSOE es caracteritzen per demanar una cosa ací i a Madrid una altra. Puig demanava el finançament amb Rajoy i amb Sánchez se li ha fet la boca xicoteta i no diu res". Oltra va demanar un finançament just atenent el pes poblacional i regular el deute provocat perquè aquest "no és responsabilitat dels valencians", sinó de l'Estat. 

Compromís també va llançar algunes mesures electorals com ara crear dues unitats: una de vinculada al camp valencià amb seu a Brussel·les i una altra d'aparellada a l'Advocacia de la Generalitat perquè "recupere fins a l'últim cèntim que els corruptes ens van robar".

Unides Podem-EUPV eren els únics que no disposaven d'un espai tancat. L'esplanada del Centre de las Cigarreras té sostre, però no murs laterals. Davant la pluja i el vent i el risc que haguera suposat per als assistents, la coalició va cancel·lar l'acte que estava previst amb el candidat a la Generalitat Rubén Martínez Dalmau i el líder d'EU Alberto Garzón. Tots dos es feien acompanyar per Rosa Pérez Garijo com a número dos per València a la Generalitat.

La coalició va enviar una nota amb les mesures que planteja per al País Valencià, un pla estratègic que permetrà, segons els càlculs d'Unides Podem-EUPV, sumar fins a 100.000 habitatges al parc de vivendes socials de la Generalitat. Quin discurs haguera fet Alberto Garzon? I què haguera dit Juan Carlos Monedero, que també estava invitat? No se sap. Monedero va posar rumb a Tarragona, on tenia actuació política per la vesprada.

next