Compromís i PSPV busquen suports externs per a fer-se amb l'Alcaldia de València

Ribó s'acosta a l'exregidor de València en Comú Jordi Peris, mentre que Gómez proposa la inclusió de membres d'EUPV en la seua llista
6 febrer 2019 11:20h
Peris va dimitir després que València en Comú plantejara la seua substitució com a portaveu. / DEMIAN 

VALÈNCIA. El compte enrere per a les eleccions ja ha començat a rodar i els dos grans partits de l'esquerra amb opcions per a optar a l'Alcaldia de la ciutat de València ja han fet els seus primers moviments per a aglutinar la major part de l'electorat. En el cas que un govern d'esquerres es poguera reeditar per nombre de regidors, el partit amb major suport seria el que tindria major legitimitat per a encapçalar el nou govern de la Nau. 

Així, aquest dimecres, Compromís ha fet el seu primer pas amb la intenció d'incloure com a independent en la seua llista per a les eleccions municipals a Jordi Peris Blanes, exregidor de València en Comú –la marca blanca de Podem al consistori junt amb altres forces–. Per la seua banda, des del PSPV, Sandra Gómez ha proposat incloure noms d'Esquerra Unida del País Valencià dins de la seua llista, però no veu possible el fet de fer una llista conjunta. 

L'exregidor de València en Comú Jordi Peris va dimitir al juliol de 2017, després que al si de la formació morada es plantejara la substitució del seu càrrec com a portaveu de l'Ajuntament per la seua companya Maria Oliver, qui ara encapçala la llista de Podem València. Durant el seu període al govern municipal, Peris va forçar la dimissió del gerent de Las Naves, Rafael Monterde, per la seua vinculació amb el cas Cooperació.

En la vesprada d'aquest dimecres, la Comissió Executiva de Compromís per València ha decidit per unanimitat elevar a l'Assemblea de Compromís per València aquesta proposta, una decisió que haurà de ser ara ratificada com a mínim pel 80% de l'Assemblea, que se celebrarà previsiblement el pròxim dilluns 11 de febrer. En cas de ser ratificat, Peris se situaria en el lloc 12é de la llista, que podria ser el 13é si cal equilibrar les posicions anterior i posterior entre homes i dones, donat el compromís amb la igualtat de gènere en tota la llista que manté la coalició valencianista. 

En un comunicat, l'executiva de Compromís per València valora la configuració d'una llista electoral "aglutinadora, que continue fent de motor de canvi per a una ciutat que, després d'un quart de segle de governs municipals de dreta, necessitava un revulsiu com el protagonitzat pel govern de la Nau". Compromís indica que vol continuar liderant eixe canvi, "imparable, des d'una posició de progrés, valencianista i que aposta per la sostenibilitat. Una llista d'homes i dones que continue il·lusionant i en què tindran cabuda totes aquelles persones que puguen aportar valors, bagatge i empenta, com és el cas de Jordi Peris Blanes".

El PSPV no vol cap pèrdua de vots progressistes

Si la coalició valencianista s'acosta a l'electorat de la formació morada a través de Peris, el PSPV fa alguna cosa semblant amb els votants d'EUPV. Així, la candidata socialista a l'Alcaldia de València, Sandra Gómez, ha proposat la integració de membres d'EUPV en la llista socialista en el cas que l'aliança entre aquestos i Podem no acabe de consolidar-se per a les pròximes eleccions de maig. 

De fet, tal com avança Cadena Ser, Gómez ja ha parlat amb els exregidors d'EUPV Amadeu Sanchis i Rosa Albert, aquesta última va ser triada com a candidata de la formació d'esquerres a l'Alcaldia de la ciutat per a les pròximes eleccions. D'aquesta forma, des de la formació socialista es planteja evitar que la presentació de les candidatures d'EUPV i Podem en solitari supose la pèrdua de vots progressistes per la coneguda barrera electoral. 

next