"Pensava que no ho contava": el veïnat del Baix Segura pren consciència dels danys del temporal

Les persones afectades per les pluges i les inundacions descriuen l'episodi com "un desastre" i "una odissea", i lamenten les pèrdues materials i, també, d'animals
15 setembre 2019 14:18h
Després de tres dies incomunicats a casa, als habitants d'Oriola els arriben les jornades "de treball i solidaritat". / EFE, MORELL

ALMORADÍ. Els veïns del Baix Segura, la comarca que ha quedat inundada després del pas de la gota freda i el desbordament del riu Segura, comencen a prendre consciència de com han quedat de danyades les seues vivendes i pertinences després que haja marxat l'aigua i s'haja netejat el fang.

"Estem comprovant quin ha sigut realment el desastre", ha comentat a EFE Javier Moya, veí d'Oriola. "Ara és quan venen els dies dels esglais", ha afegit.

Moya ha realitzat aquestes declaracions mentre ajudava a traure fang del despatx d'una familiar: "Ja no plou i sembla que el nivell del riu està controlat", ha manifestat, "però estem tots traient fang; açò és un desastre".

A la clínica veterinària de la seua dona encara no es pot entrar perquè està tota inundada, per la qual cosa s'ocupen de col·laborar amb els altres afectats.

Després de tres dies incomunicats a casa, als habitants d'Oriola els arriben les jornades "de treball i solidaritat", encara que Moya, no obstant això, ha volgut transmetre un missatge d'esperança: "Al final, tot acabarà llevant-se, el fang i l'aigua, i tirarem avant".

També a Oriola està Carola Sigüenza, qui ha confessat que comença a "alliberar els nervis" acumulats durant aquestes dures jornades. Dijous al migdia va eixir del seu treball a Torrevella i el seu retorn es va convertir en "una odissea"."Pensava que no ho contava", ha lamentat.

Va anar provant per diferents accessos fins que per fi va poder entrar a casa de la seua família, ja que el seu domicili, al centre de la ciutat, estava incomunicat. Durant aquests dies, ha estat atrapada en l'habitatge: "La façana era un pantà", ha manifestat, "només es podia eixir nadant".

Ara, ja amb més llibertat de moviments, ha pogut "comprar una barra de pa en un xicotet comerç", ja que les grans superfícies estan tancades. També ha visitat la pedania de La Matanza per a tractar de rescatar les cinc mascotes que s'havien quedat a casa d'una amiga. "N'hem pogut salvar quatre", ha relatat.

Les pedanies, les més perjudicades

Les pedanies rurals oriolanes i la resta de localitats situades a la comarca són les que s'han endut la pitjor part de la crescuda del Segura.

A Molins, una pedania d'Oriola, resideix Ricardo Sáez, qui va haver d'"eixir d'allà corrent divendres". Ara està a la ciutat, a casa dels seus pares. "He parlat amb veïns i la gent va per allà amb barca", ha afirmat. A la ciutat d'Oriola la sensació actual és de "normalitat estranya", ha asseverat. "És molt impactant, tots els parcs estan plens de cotxes amuntegats", ha indicat.

Una veïna d'un habitatge pròxim a l'ajuntament, Begoña, ha protestat per la falta d'ajuda del municipi per a desembossar els carrers inundats i netejar la seua casa.

"No ens ha ajudat ningú. Entenc que se centren a rescatar a la gent de l'horta però sent impotència, ràbia i desassossec", s'ha queixat Begoña, qui confia que siga veritat l'anunci de les ajudes econòmiques als damnificats.

Almoradí, focus d'atenció

Aquest diumenge, l'atenció està posada a Almoradí, a causa d'un nou trencament del mur de contenció del Segura que ha obligat a desallotjar els habitants de la pedania d'Heredades.

Daniel Morata viu en la zona d'El Bañet, una urbanització construïda "en zona inundable". "Tots estem expectants per la nova pujada de les aigües", ha indicat, i ara depenen en absolut del repartiment d'aigua i queviures per part de les unitats de l'Exèrcit desplaçades a la localitat.

"No tenim aigua potable", explica. Per això, ell i la seua dona estan racionant unes botelletes d'aigua que van poder comprar abans del temporal. Per a l'ús domèstic de l'aigua estan recorrent a la piscina de la urbanització.

"Fa mal veure així els teus animals"

Una dona amb un hort prop del càmping de Crevillent que ha sigut desallotjat ha relatat a EFE que un dels seus gats ha mort ofegat i que la resta estaven a la teulada d'una caseta quan va arribar al lloc al rescat. "La situació és complicada i fa mal veure així els teus animals i que el camp estiga en aquesta situació tan lamentable", ha lamentat.

En una casa de camp dels voltants de Catral viu des de fa deu anys un matrimoni britànic d'una seixantena d'anys que va haver de marxar ràpidament aquest dissabte per la pujada de l'aigua.

La parella ha aprofitat que disposa d'una autocaravana per a traslladar-se amb ella a un polígon industrial pròxim per a passar la nit, encara que la dona ha assegurat que se sent "desolada" per aquest "desastre".

El matrimoni espera que baixe l'aigua per a tornar i veure l'estat en què es troben les seues pertinences, inclòs un cotxe aparcat en els baixos.

next