El fantasma de Jorge Rodríguez sobrevola la Diputació durant la reelecció de Toni Gaspar com a president

El diputat de La Vall Ens Uneix ha demanat a Gaspar que "defense i millore" el legat del seu predecessor mentre que Ciutadans l'ha instat a fer "autocrítica" i a evitar semblar-se
10 juliol 2019 18:30h
Toni Gaspar ha sigut reelegit com a president amb els vots del PSPV, Compromís i La Vall Ens Uneix. / JORGE GIL, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La relació de forces que ha deixat aquest últim cicle electoral es va materialitzant, a poc a poc, en les diferents institucions de l'Administració. L'última a constituir-se ha sigut la Diputació de València, on l'alcalde socialista de Faura, Toni Gaspar, ha sigut investit president aquest dimecres amb el suport de Compromís; una aliança que exulta esperit botànic i que encara s'ha de traslladar, en sentit invers, a un Ajuntament de València que continua sense pacte de govern. 

Gaspar ha sigut el protagonista indiscutible de la jornada, però no s'ha lliurat que el fantasma del seu predecessor, Jorge Rodríguez, haja sobrevolat el saló de plens tractant de fer-li ombra. L'alcalde d'Ontinyent, que va ser detingut en el marc de l'operació Alqueria fa ara un any, ha sigut portat a col·lació de manera directa o indirecta per diversos diputats, unes vegades per a enaltir el seu paper i unes altres per a assenyalar-lo com exemple del que caldrà evitar durant aquesta legislatura.

El primer a mencionar Rodríguez ha sigut, precisament, l'únic diputat de La Vall ens Uneix, el partit que l'expresident va crear després de ser expulsat del PSPV i amb el qual ha va aconseguir una aclaparadora majoria absoluta a Ontinyent. Joan Sanchís, portaveu de la formació en la Diputació, ha pronunciat un discurs on ha reivindicat la tasca de l'anterior president i la rellevància de la Vall d'Albaida –a la qual va anomenar 'La Toscana valenciana'– en el conjunt del País Valencià. 

D'aquesta manera, Sanchís ha defensat l'honorabilitat de Rodríguez. "No som allò que alguns ens han volgut fer creure que som", ha pronunciat tot reivindicant la seua tasca durant l'anterior etapa i desitjant que Gaspar –a qui ha donat el seu vot favorable– "defense i millore el treball de l'anterior president". 

Qui no ha tingut miraments amb la figura de Rodríguez ha sigut Ciutadans, que ha demanat a Gaspar que evite semblar-se al seu predecessor per boca de la portaveu del partit, Rocío Gil. Qui fora Fallera Major de València el 2018 –fitxada pel partit de Toni Cantó per a les últimes eleccions municipals–, ha lamentat que, tot i que creien que "la corrupció havia acabat en la etapa del PP", encara "va continuar amb el PSPV i Compromís". "Ni un sol delinqüent més", ha afegit.  

Així, ha demanat a Gaspar que faça "autocrítica" respecte al mandat de Rodríguez perquè "va tacar la imatge d'aquesta institució –la Diputació– i va eixir d'ella amb les mans esposades". La portaveu de Cs fins i tot ha despertat els xiulits d'alguns dels devots de l'expresident, que han protestat quan Gil ha afirmat que "no va complir ni una sola promesa" de les que havia fet a l'inici del seu mandat. 

Ciutadans importa el discurs incendiari a la Diputació

Aquesta no ha sigut l'única part del discurs de Gil que ha indignat part dels assistents. Com ja va fer durant el debat d'investidura de Ximo Puig, Ciutadans ha traslladat la seua estratègia incendiària a un debat que, tot i això, s'ha desenvolupat en un to certament cordial. Fins i tot la moderada intervenció de Vox ha quedat eclipsada davant les crítiques de Gil a "les subvencions per a finançar el pancatalanisme" o les seues interrogacions a Gaspar: "Vosté condemna la violència?". Amb açò, la diputada s'ha volgut referir als fets ocorreguts durant l'Orgull, on la comitiva de Ciutadans va ser increpada i se li va llançar pintura al bus per part d'alguns manifestants que criticaven la seua presència després dels pactes signats amb Vox. "A mi em van agredir", ha assegurat Gil tot preguntant-se si "per ser dona però no d'esquerres" no té "la mateixa credibilitat". 

Per la seua banda, el portaveu del PPCV, Juan Ramón Adsuara, ha evitat invocar Rodríguez i ha pronunciat una brevíssima al·locució en to conciliador on ha donat la mà a Gaspar per a treballar pel "municipalisme" tot prometent "fiscalitzar" el seu govern.  Així mateix, el PSPV i Compromís han evitat mencions a l'expresident, malgrat que la seua presència ja s'estenia per la cambra quan els ha tocat el torn d'intervindre. Els dos socis de govern han tirat mà de les essències botàniques per a donar pas a aquesta nova etapa i han reivindicat el treball de l'anterior, en què la institució va deixar de ser "caciquil, corrupta, classista i opaca", segons la portaveu de Compromís, Maria Josep Amigó.

Finalment, Gaspar ha pronunciat un discurs on ha demanat una política "que no es convertisca només en lluites de poder" i que no es preocupe de "les coses efímeres". "El que fa fracassar la política és no tindre visió de futur", ha asseverat. El president de la Diputació també ha fet menció als mitjans de comunicació en uns "temps complexos en què és més fàcil enganyar a la gent i generar por" i els ha instat a "il·luminar els que porten llum i a deixar en la foscor els temorosos". 

next