El jutjat suspén cautelarment la retirada de la creu franquista de Castelló de la Plana

La magistrada Milagros León accepta la petició de l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians
28 març 2019 19:31h
La retirada de la creu franquista del Ribalta va ser aprovada en el ple de l'Ajuntament de Castelló de la Plana del novembre del 2017. / PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA CRUZ DEL RIBALTA

VALÈNCIA. El jutjat contenciós administratiu número 1 de Castelló, amb la magistrada Milagros León al capdavant, ha admés a tràmit les mesures cautelaríssimes sol·licitades per l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians per a frenar el desmuntatge de la creu franquista que hi ha al parc Ribalta. La retirada d'aquest monument va ser aprovada en el ple de l'Ajuntament de Castelló de la Plana del novembre de l'any passat. 

La decisió judicial implica suspendre temporalment, fins que hi haja una resolució definitiva, la partida de 80.000 euros prevista en els pressupostos municipals d'enguany per a la retirada de la creu i la posterior remodelació del parc. Hi ha tres dies per a presentar al·legacions a la decisió judicial i l'Ajuntament ja ha anunciat que ho farà, tot i que no ha avançat què argumentara.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, destaca que la llei valenciana i l'espanyola de memòria històrica obliguen a retirar "monuments d'exaltació de la dictadura franquista" i que això és el que estan fent, "complir la llei".

A més, Ruiz nega que aquesta decisió judicial paralitze el procés de retirada, sinó que només afecta la suspensió de la partida pressupostària. En aquest sentit, ha explicat que continua obert el procediment administratiu per a retirar la creu amb la publicació del decret que permet iniciar-lo en el Butlletí Oficial de la Província el dissabte 23 de març. Aquest expedient actualment es troba en període d'al·legacions. 

Segons recull À Punt, el president de la Plataforma en Defensa de la Creu, Javier Torres, ha mostrat la seua satisfacció per la decisió judicial perquè entén que això paralitza la retirada de la Creu fins que no es resolga el procediment judicial. "Tenim esperança que es puga quedar al parc", ha explicat i ha afegit que també que recorreran contra l'expedient municipal anteriorment citat. 

Torres recorda que estan en contra de desmuntar o traslladar el monument en qüestió i asseguren que la llei de memòria històrica no es pot aplicar en una creu que, per a ells, és "un lloc de reconciliació".

Pel que fa a Advocats Cristians, l'associació també va recórrer als jutjats contra les retirades de les creus de Betxí, la Vall d'Uixó (ambdós a la Plana Baixa) i Callosa de Segura (el Baix Segura). En el primer cas, el consistori va explicar que amenaçava ruïna mentre que en els altres dos casos els consistoris van fer prevaldre la llei de memòria històrica. 

next