Diari La Veu del País Valencià
La coproducció pública del musical ‘Tic-Tac’ i Bambalina Teatre, guanyadors valencians dels Premis Max

La XXI edició dels Premis Max que ha tingut lloc aquest dilluns a Sevilla s’ha saldat amb quatre guardons per a les companyies i creadors valencians.

La coproducció pública Tic-Tac, sota el segell de Teatre del Poble Valencià, ha guanyat el premi Max a Millor Espectacle Musical o Líric i Bambalina Teatre ha aconseguit el premi a Millor Espectacle Juvenil, Familiar o Infantil per la producció de Kiti Kraft.

L’intèrpret d’Àvila, Nacho Sánchez, per altra banda, ha rebut el Max a Millor Actor Protagonista pel seu paper en la producció Iván y los perros de la companyia valenciana La Pavana. Sánchez, però, s’ha convertit en l’actor més jove a rebre aquest reconeixement en la història dels Max. En aquest sentit, també Ángel Solo i Adolfo Fernández han guanyat el Max a la Millor adaptació o versió per En la orilla, la coproducció basca que ha comptat amb la participació de la Diputació de València i dels valencians de La Pavana Companyia Teatral.

Abans que aquest 18 de juny es donaren a conéixer els guanyadors de les famoses pomes dissenyades per Joan Brossa, la Fundació de la Societat General d’Autors i Editors, com a organitzadora dels Premis Max, va anunciar el passat mes d’abril el nom de qui seria distingit amb el Max d’Honor, un reconeixement que va caure sobre el dramaturg i director teatral de València José Sanchis Sinisterra. De la mateixa manera, Joc de xiquets, la producció del text d’Adrián Novella a càrrec de la companyia Bollunga Teatre, va rebre fa uns dies el Premi Max del Públic.

Així doncs, de les 25 candidatures valencianes que van arribar a la fase prèvia aquest 2018, només van restar a la final huit. La xifra a priori ja era menor als finalistes de 2017, quan van ser deu les propostes valencianes que van arribar amb opcions d’endur-se el guardó, encara que només es van aconseguir tres pomes: Maduixa Teatre en dos categories i Maria Cárdenas, més el guanyat per Carme Portaceli per la direcció de la producció catalana de Només són dones. En aquesta 21a edició, la delegació local ha aconseguit superar els premis de l’any passat, tot i que cal assenyalar que un d’aquestos ha sigut honorífic.

Huit finalistes valencians

Fins a Sevilla han viatjat els huit finalistes de les vint-i-cinc propostes valencianes que van arribar a aconseguir una candidatura en la fase prèvia a la final. Entre els aspirants als guardons destacaven les dues nominacions de Tic-Tac, la coproducció de la Generalitat i la Diputació de València sota el segell Teatre del Poble Valencià escrita per Carles Alberola, Rodolf Sirera i Pasqual Alapont, com a Millor Espectacle Musical o Líric junt amb Cabaret, de Velcet Events i el festival Grec 2017, i Iberian gàngsters, de Meridional Producciones. Cal recordar que Tic-Tac, un musical en valencià, va batre els rècords d’espectadors d’entre totes les produccions públiques impulsades per l’antiga CulturArts i l’actual Institut Valencià de Cultura.

També Josep Zapater i Noèlia Pérez eren finalistes, amb la música de Tic-Tac, per a guanyar el Max a la Millor Composició Original per a Espectacle Escènic, una categoria on també estaven nominats Luís Miguel Cobo per Solitudes i Clara Peya per Aüc. El so de les esquerdes.

La companyia de Vila-real, Visitants, també optava pel seu muntatge d’Olea, junt amb Meeting point d’Ertza i Topa de Kukai Dantza i Brodas Bros, a endur-se el premi al Millor Espectacle de Carrer. Bambalina Teatre aspirava a guanyar el premi al Millor Espectacle per a Públic Infantil, Juvenil o Familiar per Kiti Kraft, junt amb Embrossa’t de Teia Moners/addaura Teatre Visual i My baby is a queen de La Petita Malumaluga.

La jove companyia La Subterránea havia aconseguit clavar-se en dues categories per la producció de Maldito otoño. Per una banda optava a Millor Espectacle Revelació junt amb Broken Lines, de Ritmos del Mundo Asociación, i Fairfly, de la Calórica i Teatre Tantarantana; aquesta última, finalment, ha sigut la proposta escènica que ha guanyat el Max. Les valencianes Lucía Abellán, Ester Martínez i Lucía Sáez com a autores de Maldito otoño optaven a la Millor Autoria revelació junt amb Cristina Rojas i Homero Rodríguez per Felicidad i Joan Yago per Fairfly.

De la producció d’El verí del teatre de la companyia El Micalet finalment només ha aconseguit arribar a la final Isabel Requena, que optava al premi a Millor Disseny de Vestuari.

Per altra banda, la producció Iván y los Perros, dels valencians Víctor Sánchez i José Vicente Martínez Luciano, va rebre la nominació a Millor actor Protagonista per a l’intèrpret d’Àvila Nacho Sánchez.

La coproducció de la Diputació de València amb el Centro Dramático Nacional, la Pavana, K Producciones i Emilia Yagüe, va rebre la nominació a Millor adaptació o versió d’obra original d’Ángel Solo i Adolfo Fernández per dur al teatre la novel·la de Rafa Chirbes En la orilla.

La delegació integrada pels finalistes valencians als guardons ha estat acompanyada pel secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i el director adjunt d’Arts Escèniques, Roberto García; així com la diputada de Teatre de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo.

Torna un ministre i La 2 en diferit

La gala dels Premis Max ha tingut lloc a la Cartoixa de Sevilla, un espectacle amb què la Fundació de la SGAE ha volgut retre homenatge al públic, que, per primera vegada, ha format part activa de l’acte –enguany els espectadors han triat qui seria el guanyador del Premi Max del públic, un guardó que ha recaigut en la companyia Bullanga Teatre després de rebre 5.000 vots, segons ha indicat l’organització.

Després de molts anys d’absències, aquest any la gala sí que ha comptat amb la presència del ministre de Cultura. De fet, ha sigut un dels primers grans actes a què ha assistit José Guirao, qui ha destacat que la seua presència a Sevilla només significava una mostra de suport al sector.

La gala ha sigut dirigida per Alfonso Zurro i conduïda per Cristina Medina. Malgrat que l’esdeveniment estava programat per a les 21.30 hores, La 2 de Televisió Espanyola no l’ha emés en directe, com sí que va fer l’any 2017 des del Palau de les Arts de València, sinó que ho oferit a partir de les 23.30 hores en diferit, ja que a l’hora del directe el canal de RTVE estava emetent Once pares de botas, una pel·lícula de 1954 dirigida per Francisco Rovira.

Comparteix

Icona de pantalla completa