Les Corts estrenen legislatura amb el repte de no convertir-se en el plató d'un 'reality show'

El període de sessions s'obri amb totes les mirades posades en la investidura de Puig, en la reedició Botànic i en el paper que assumiran Bonig, Cantó i Vox
17 maig 2019 06:00h
L'atenció periodística estava centrada en bona mesura en les cares noves de l'hemicicle. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Les Corts Valencianes van iniciar aquest dijous oficialment la nova legislatura. Amb més de la meitat de cares noves al parlament –53 dels 99 diputats són novells–, la sessió constitutiva de la cambra va esdevindre una mena de primer dia de classe. Els diputats que repetien es movien perfectament pels passadissos del Palau dels Borja, les noves incorporacions dels grups amb experiència parlamentària es deixaven portar pels seus companys i l'alumnat que per primera vegada entrava a l'hemicicle –Vox– mirava absort l'escenari a l'espera d'indicacions.

Al Palau de les Corts es notava que era dia gran. Molts convidats ocupaven la tribuna de l'hemicicle, familiars acompanyaven els nous diputats i les cabines de premsa presentaven un ple que quasi mai registren després durant el període de sessions.

Amb la incògnita de la Presidència de les Corts resolta a favor d'Enric Morera, que continua al càrrec quatre anys més, i amb totes les converses al pati i als corredors girant al voltant del pacte de govern, que acabarà amb la firma d'un nou acord de progrés a la Generalitat, totes les mirades es van centrar en les noves cares de l'hemicicle.

El mediàtic portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, va aclaparar bona part dels flaixos. El president de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el futurible conseller i portaveu d'Unides Podem-EUPV, Rubén Martínez Dalmau, van escenificar la bona sintonia que van assegurar que tenen en acabar dimarts passat la primera reunió del Botànic 2.0 . Isabel Bonig i el seu PPCV van quedar un poc desdibuixats en una sessió on eren els únics que no tenien res a celebrar –han perdut 12 diputats–, mentre que Vox va ser la salsa d'una sessió protocol·lària que deixa poc de marge a la sorpresa.

Huit anys enrere...

Els diputats d'ultradreta van ser els primers a entrar a l'hemicicle més de 10 minuts abans que començara la sessió plenària. Fins que no va entrar el president de les Corts, els parlamentaris de Vox no van interactuar amb cap altre diputat. Tampoc amb la premsa, de qui van decidir prescindir en campanya i, per tant, amb qui encara no han establit cap tipus de relació. De fet, fins a meitat de la sessió ni s'havia comunicat qui ocuparà la sindicatura del grup, càrrec que finalment recau en la diputada Ana Vega. Una sorpresa, atés que el líder de Vox a València és José María Llanos, que ocuparà el càrrec testimonial de president del grup parlamentari.

En la presa de possessió dels escons els parlamentaris de Vox van recordar tal dia com ahir però de fa dues legislatures. Un crucifix va tornar a estar present a l'hemicicle. Si fa 8 anys va ser l'aleshores president de les Corts Juan Cotino –ara investigat per la visita del Papa Benet XVI a València– qui va pujar una creu a la Mesa de les Corts, aquest dijous van ser els diputats de Vox els que van jurar el càrrec "por Dios y por España" mentre posaven la seua mà sobre una Bíblia, una imatge de Crist i un estoig de la Mare de Déu.

Tot i que la majoria dels 99 diputats –53 'novells' i 46 'repetidors'– van optar per la fórmula protocol·lària tradicional de "Jo (nom i cognom) jure/promet que aitant com tindré el càrrec de diputat/diputada acataré la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana sense engany i guardaré fidelitat a la Generalitat", no només els de Vox se'n van eixir de la fórmula habitual per a jurar el seu càrrec.

Els huit diputats d'Unides Podem-EUPV, excepte el seu portaveu, Rubén Martínez Dalmau, van afegir frases diferents. Per exemple, Cristina Cabedo va prometre el seu càrrec "per a continuar per la lluita feminista". La seua companya Beatriu Gascó ho va fer "per a continuar treballant per una 'Mare Terra' viva i en harmonia". Estefanía Blanes va advocar "per les llibertats de la classe treballadora" i Ferran Martínez, per "defensar l'autogovern del País Valencià".

Dos dels 17 diputats de Compromís també van fer variacions. Fran Ferri, que portava una samarreta amb Gaysper, la nova icona del moviment LGTBI, va dir que ho feia pels seus "drets i llibertats". Josep Nadal ho va fer "per imperatiu legal".

"No es pot competir per a ser tendència en les xarxes socials"

Tot i que el discurs pronunciat per Morera com a nou president de la cambra estava preparat abans de saber què passaria en aquesta primera sessió, va resultar adient quan asseverava als parlamentaris que "no poden competir per a ser tendència en les xarxes socials ni per tindre la màxima audiència, com si es tractara açò del plató d'un reality show." A més, va cridar al respecte en una cambra amb més grups que mai i va demanar als diputats "que no superen mai els límits ni utilitzen la paraula per a ferir o denigrar en clau personal".

El primer discurs, però, va ser el de Vicent Soler com a president de la Mesa d'Edat. La seua va ser una intervenció molt marcada per la defensa de l'autogovern "des de l'època preautonòmica fins a hui". A més, va destacar que es tracta d'una cambra "plural, jove i igualitària". La intervenció va concloure parafrasejant uns versos d'Estellés: "Assumirem la veu d'un poble i serem per sempre la veu del nostre poble".

next