Diari La Veu del País Valencià
El Consell millorarà la gestió estadística per a dissenyar amb dades les polítiques públiques del futur

El Consell ha conclòs aquest diumenge el seminari de govern d’estiu celebrat a Biar i Castalla on els consellers es van marcar els objectius i les prioritats en la seua gestió dels propers sis mesos. Es tracta de 50 objectius, cinc per departament, consensuats en un cap de setmana de treball on la Generalitat ha fet balanç del que s’ha aconseguit fins ara i de tot el que queda per fer.

Els compromisos marcats tenen vigència “més enllà del final de la legislatura”, tal com va explicar el president de la Generalitat, Ximo Puig, que va insistir en que el govern “continuarà fins a l’últim moment fent el seu treball”. Els 50 compromisos establerts, “són un pas més en l’agenda valenciana de prosperitat social, per a un futur sostenible en el qual tots tinguen el seu espai”, va remarcar el president abans que la número dos del Consell, Mónica Oltra, detallara una per una les fites que volen aconseguir en els propers mesos.

Puig va assegurar que el motiu de celebrar cada sis mesos aquestes trobades “és una nova manera d’entendre la governança” i va apuntar que el govern “ha de ser permanentment transparent”,donar comptes i marcar-se “fites d’autoexigència” per a ser “útils i moderns”. El president va fer balanç a Biar del que s’ha aconseguit fins ara i, encara que va celebrar que “tot ha anat a millor”, va insistir en que queda “molt per fer” i va assegurar que durant el cap de setmana, el Consell no ha fet “cap exercici d’autosatisfacció o triomfalisme”.

Estadística i indústria

Una gran part dels compromisos establerts pels diferents departaments es basen en la recopilació de dades i la creació d’inventaris que els permeten “treballar sobre la realitat del territori”. Així, tal com va explicar la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, després d’una etapa de solucionar problemes i “emergències”, la Generalitat pot treballar en l’elaboració de dades i estadístiques “per a posar-les a l’abast de tothom”.

Un dels compromisos prioritaris en aquesta direcció és el desenvolupament de Pla Valencià d’Estadística. Aquest objectiu s’emmarca dins de les prioritats de la Conselleria d’Economia i busca modernitzar la base estadística de la Generalitat i els seus organismes autònoms i empreses públiques “per a posar a disposició de tothom informació quantificada que permeta conéixer la realitat” del país.

El departament encapçalat per Rafa Climent s’ha marcat com a objectiu prioritari també que el Servef lidere el debat públic sobre el futur del treball. El Servef ja va començar a treballar en aquest sentit el mes de juny amb una conferència i diverses xarrades sobre el futur de l’ocupació en un món del treball on l’automatització està cada vegada més present.

Dins de l’eix transversal del Consell d’impulsar un canvi de model productiu, Economia s’ha compromés a establir en els pròxims sis mesos un full de ruta per a la implementació de la Llei de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials.

Pel que fa a l’Ivace, Economia s’ha compromés a desenvolupar un pla autonòmic per a la coordinació territorial en la captació d’inversions i reinversions. També s’ha compromés a habilitar un espai participatiu de promoció de l’ecosistema d’indústria 4.0, que vindrà a materialitzar-se en l’engegada d’un portal web d’indústria 4.0. Aquest permetrà disposar d’un espai per a la integració d’informació especialitzada, identificació d’habilitadors, bones pràctiques en indústries, iniciatives d’impuls a la indústria 4.0 i altres àmbits d’actuació dirigits a la transformació digital de les empreses del País Valencià. En aquestos moments, el Pla Agenda Indústria 4.0 de l’IVACE ja ha donat llum verda al primer laboratori d’idees innovadores per a projectes 4.0. Les pròximes accions previstes són, a més del portal web 4.0, un catàleg de capacitats 4.0 d’universitats i centres tecnològics.

Inventaris i impostos

Seguint en la línia de la recopilació d’informació, la vicepresidenta va destacar especialment un dels compromisos de la Conselleria d’Hisenda. Es tracta de la realització d’un inventari de béns immobles i drets de la Generalitat. L’objectiu és sistematitzar una informació “que no existia fins ara” i donar-li publicitat perquè tothom la puga conéixer.

Durant la campanya de la renda, Hisenda va crear unes oficines temporals en diversos municipis perquè els ciutadans que ho necessitaren pogueren acudir a realitzar la seua declaració. Ara, en un intent “d’ajudar la ciutadania en la tramitació de les seues obligacions tributàries”, el departament de Vicent Soler s’ha compromés a implantar la cita prèvia per a ajudar la ciutadania a complir amb els tràmits d’impostos com el de successions i patrimoni.

Dins de les tasques d’Hisenda per a contribuir al canvi de model productiu, Hisenda s’ha compromés a crear les bases de la llei valenciana de desenvolupament de la societat digital, ordenar les bases de les subvencions per a donar suport a projectes d’entitats valencianes finançats amb programes europeus i a posar en marxa el primer pla de formació global per als treballadors del sector públic instrumental.

Regulació de la publicitat sanitària

Tal com va destacar la vicepresidenta, un dels compromisos principals de la Conselleria de Sanitat és la creació d’una norma autonòmica per a regular la publicitat i propaganda de productes i serveis sanitaris. L’objectiu de la llei és regular els anuncis que no compten amb evidència científica “ni amb les exigències de veracitat, claredat sobre el seu contingut, naturalesa i efectes”. Amb aquest compromís, queda latent el llegat de l’ara ministra de Sanitat, Carmen Montón, al capdavant del departament de Sanitat.

El departament ara dirigit per Ana Barceló s’ha compromés també a desenvolupar una estratègia oncològica pediàtrica per a “humanitzar l’assistència a xiquets i xiquetes en el tractament contra el càncer i homogeneïtzar les cures i la seua qualitat”. El Consell vol involucrar els hospitals en la recerca d’atenció específica fonamentada en el component emocional dels tractaments. Així, es pretén crear als hospitals entorns amables i divertits que ajuden els més menuts en la seua recuperació.

Sanitat també reserva un compromís a l’elaboració de dades estadístiques i s’ha compromés a redactar un informe sobre desigualtats en l’àmbit de la salut perquè la conselleria de Barceló puga dirigir les seues polítiques a millorar les situacions dels qui més ho necessiten. En aquest sentit i després d’haver assegurat que les llistes d’espera “no es poden maquillar”, Barceló s’ha compromés a signar un acord sobre llistes d’espera amb l’objectiu de reduir-les.

El darrer objectiu d’aquesta conselleria és la creació del portal MedicamenTIC, que pretén convertir-se en un portal de referència d’informació de medicaments per a la ciutadania. Aquest objectiu va en la línia de la modernització del departament, engegat amb l’aplicació GVA Salut, actualitzada i millorada fa uns dies.

Guerra Civil i Formació Professional

Potser, els objectius de la Conselleria d’Educació siguen els més diversos de tot el Consell. Un dels destacats per la consellera Oltra ha sigut la creació d’un inventari del patrimoni de la Guerra Civil. El que vol la Conselleria és registrar tota l’arquitectura i construcció de l’època com els refugis i trinxeres. La idea és que hi participen corporacions municipals, provincials i comarcals per a fer un registre complet en tots els àmbits.

D’altra banda, el departament de Vicent Marzà s’ha compromés a elaborar un pla de foment de la formació professional com a motor innovador i d’ocupació. Aquesta estratègia tindrà dos àmbits d’actuació: En primer lloc hi haurà una línia d’ajudes a la innovació pedagògica en la FP amb una dotació d’un milió d’euros; en segon lloc es desenvoluparà el programa Avant FP amb l’objectiu d’acostar la formació professional a teixit productiu que culminarà en un esdeveniment a desembre per a promoure intercanvis de l’alumnat amb agents econòmics. Amb aquest objectiu, l’ambició del Consell per a modificar el model productiu traspassa les fronteres d’Economia i Hisenda i arriba al departament d’Educació.

Pel que fa a l’ocupació i a la seua variant de conselleria encarregada de l’esport, Marzà ha assumit el compromís de desenvolupar un avantprojecte de llei per a regular les professions de l’esport.

Pel que fa a la modernització i les noves tecnologies, el departament de Marzà s’ha compromés a presentar una aplicació mòbil de l’agenda cultural valenciana. Seguint en l’àmbit cultural, la Conselleria d’Educació i Cultura crearà uns premis per a les arts escèniques, un per a la música i un altres per a l’audiovisual. Aquestos últims, afavorits per l’arribada d’À Punt i la posada en marxa de nous programes i produccions valencianes.

Observatoris, estudis i cartografia

La Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques és una de les que se centrarà en l’elaboració d’estudis i documents estadístics per a donar a conéixer el territori i tindre una guia sobre les polítiques que cal aplicar. Un dels objectius principals per als propers sis mesos és la creació de l’Observatori de l’Hàbitat i Segregació Urbana. Es tracta d’un mandat inclòs en la Llei per la Funció Social de l’Habitatge i que té com a objectiu garantir l’existència d’un parc públic de vivenda suficient per a garantir les necessitats de la població. També pel que fa a l’urbanisme, la conselleria s’ha compromés a elaborar un pla de transparència i agilització en la tramitació de procediments urbanístics.

El següent estudi que té previst el departament de Maria José Salvador se centra en el sector logístic valencià. Per a contribuir al canvi de model productiu que vol impulsar la Generalitat, Obres Públiques vol radiografiar el sector logístic per a determinar la seua situació actual i diagnosticar les seues carències per a posar-hi solució.

D’altra banda i després de que a gener, la conselleria donara un impuls a l’Institut Cartogràfic amb una nova web, el departament de Maria José Salvador s’ha proposat cartografiar el País Valencià a escala 1:50.000 i 1:100.000.

Lluita contra el malbaratament alimentari i protecció de boscos

Entre els principals compromisos fixats per la Conselleria d’Agricultura destaca, l’engegada d’un pla la contra el malbaratament alimentari. Tal com ha explicat Oltra, es pretén contribuir a generar un canvi d’actitud en la ciutadania mitjançant la creació d’una guia de bones pràctiques.

També en Agricultrua hi ha temps per a la recopilació de dades. Així, el departament d’Elena Cebrián s’ha proposat elaborar un catàleg de sòls forestals per a protegir el bosc i després crear un mapa per a treballar sobre la realitat del territori. Entre les accions destacades del departament de Cebrián està l’elaboració d’un pla director per a reconnectar la Marjal dels Moros amb el seu entorn i fer un pla per a la conservació de les zones humides.

El departament d’Agricultura, impulsor de la Llei de l’Horta, s’ha compromés a crear un consell i un pla de desenvolupament agrari de l’Horta valenciana per a mantindre els treballs agraris de la zona. També s’ha proposat a fer avanços en matèria de sanitat animal per a contribuir a la seguretat alimentària i a la viabilitat de les explotacions.

Justícia i Transparència

La norma actual que regula les condicions del personal de l’administració de la Generalitat va ser aprovada en 2006 pel govern del PPCV. Dotze anys després, la norma acumula esmenes i decrets, com l’aprovat a març que estableix les condicions laborals dels treballadors d’empreses privades a l’administració i està desactualitzada. És per això que un dels objectius principals de la Conselleria de Justícia és crear un nou decret que incloga totes les modificacions fetes fins ara i altres de noves.

D’altra banda, Gabriela Bravo s’ha compromés a elaborar un programa d’ajudes per a incorporar treballadors joves al personal de l’Administració Pública. I és que segons les dades del Consell, el 39,6% dels seus treballadors supera els 54 anys i només el 0,4% en té entre 18 i 29.

Entre els projectes més ambiciosos del departament de Bravo està la creació del Centre de Mediació de la Comunitat Valenciana, així com fer un esforç per modernitzar els serveis que presta la conselleria. En aquest sentit, Justícia s’ha compromés a desenvolupar el portal de Justícia Oberta i a engegar un projecte per a l’elaboració d’un sistema de lectura accessible de les sentències.

Tal com ha destacat la vicepresidenta, la corrupció ha sigut un dels problemes principals generats pel govern del PPCV en les institucions valencianes. Aquest fet va restar molta credibilitat a l’Administració i un dels objectius del Departament de Transparència és treballar per a recuperar el prestigi de la Generalitat i les empreses valencianes.

En aquest sentit, Manuel Alcaraz s’ha compromés a engegar la iniciativa empresarial per a l’ètica i el bon govern. Junt amb la Confederació Valenciana de Cooperatives, la Confederació Empresarial i les cambres de comerç, la conselleria signarà una declaració per l’ètica i el bon govern i contra la corrupció.

Alcaraz també s’ha compromés a promoure l’associacionisme i a celebrar una conferència estratègica sobre els reptes de la cooperació valenciana al desenvolupament. Finalment, un dels punts més celebrats per la vicepresidenta és el compromís de celebrar un congrés comunitats valencianes a l’exterior els dies 26, 27 i 28 octubre Alacant. L’objectiu és crear un fòrum d’intercanvi d’experiències per a millorar el coneixement mutu de les persones que resideixen al País Valencià i dels valencians que viuen fora perquè no obliden la llengua pròpia ni la seua història.

Turisme i rescatar persones

Presidència també s’ha compromés a complir 5 objectius d’ací a sis mesos, dos dels quals s’emmarquen dins del canvi de model turístic que impulsa l’Agència Valenciana de Turisme, de la qual està al capdavant Francesc Colomer.

Així, el president de la Generalitat, Ximo Puig, encarrega al secretari autonòmic de Turisme la creació de la xarxa de Cultura Gastronòmica Mediterrània. Ja en gener, en el marc de Fitur, Colomer va presentar la seu d’aquesta xarxa, situada a Dénia, i que ara ha d’impulsar. També haurà de treballar el secretari autonòmic en donar impuls al Projecte de Destinacions Turístiques intel·ligents, mitjançant l’oficina de destinacions intel·ligents i el programa Platges Intel·ligents. Aquest projecte va ser presentat al març a tot el País Valencià i busca aconseguir que el territori siga el primer en comptar amb platges intel·ligents.

Això no obstant, Colomer no serà l’únic que comença l’estiu amb encàrrecs. Dins de l’eix transversal de “rescatar persones”, el president s’ha compromés a complir una reivindicació històrica dels municipis i és l’engegada d’un programa de viabilitat financera dels municipis amb problemes pel sosteniment dels seus serveis públics. Es tracta d’un decret que desenvoluparà la tercera pota del fons de cooperació municipal que es va posar en marxa aquesta legislatura.

D’altra banda, Puig s’ha marcat com a objectius la celebració en octubre de la setmana de la Comunitat Valenciana en Madrid i Brussel·les i l’elaboració d’un procediment dins del Pla Territorial d’Emergències en matèria d’emergències per riscos tecnològics i ciberatacs.

L’arribada de l’Aquarius marca l’agenda d’Igualtat

L’arribada dels migrants de l’Aquarius va marcar un abans i un després en la política migratòria valenciana, espanyola i europea. Tant és així que Ximo Puig va proposar en Brussel·les la celebració d’un fòrum internacional de regions i municipis europeus i de les riberes mediterrànies per a desenvolupar una política migratòria alternativa a l’actual. La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha agafat el guant i s’ha proposat la celebració d’aquest fòrum com un dels compromisos més destacats del seu departament per als propers sis mesos.

Oltra, que va ser l’encarregada de donar a conéixer els objectius de cada conselleria, va destacar per sobre dels altres l’impuls que Igualtat vol fer per a generar festes “lliures i segures”, una qüestió que s’ha posat d’actualitat després del cas de ‘La Manada’ i la sentència coneguda aquest cap de setmana sobre la violació grupal a una dona en Torrevella. Aquest objectiu és un mandat que s’inclou dins del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

D’altra banda, Oltra s’ha proposat el disseny i l’aprovació del Pla de Concertat de Finançament de les polítiques de Joventut per a entitats locals, la creació d’un pla d’informació i difusió dels drets de famílies nombroses i monoparentals i l’impuls de la formació i qualificació professional de les persones cuidadores de persones en situació de dependència a l’entorn familiar. Aquest pla busca complir una de les reivindicacions històriques del moviment feminista i dignificar les cuidadores de manera que l’experiència que acumulen puga ser un camí formatiu que puguen acreditar per a entrar en el mercat laboral.

Justícia i Sanitat, les úniques amb tots els deures fets

Les Conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública i Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques són les úniques de les deu que componen el Consell que consideren complits tots els compromisos que s’han marcat en els diferents seminaris de govern que han precedit al que s’ha celebrat aquest cap de setmana a Biar i Castalla.

Comparteix

Icona de pantalla completa